Corona staat centraal op internationale fototentoonstelling "Lens op de Mens" in Pelt

De mens staat opnieuw in de kijker op de tweejaarlijkse internationale fototentoonstelling in Pelt. Die wordt al voor de derde keer georganiseerd. Dit jaar is er ook aandacht voor corona en hoe mensen van over de hele wereld ermee omgaan en erdoor getekend worden. 

Door corona waren er dit jaar heel wat praktische problemen voor de organisatie van de tweejaarlijkse internationale fototentoonstelling "Lens op de Mens". De tentoonstelling vindt normaal gezien in het centrum van Pelt plaats, zowel binnen als buiten maar door corona konden er dit jaar bijvoorbeeld geen foto's worden opgehangen in de foyers van het ziekenhuis of het rusthuis. Dit jaar is de tentoonstelling voor de veiligheid volledig in openlucht gepland. 

(lees verder onder de foto)

"Maar ook in de tentoonstelling zelf merk je de invloed van corona", vertelt Carine Van Gerven, curator en coördinator van Lens op de Mens. "Zo hebben we de foto's van Tongenaar Bert Daenen. Hij heeft dokters en verpleegkundigen gefotografeerd, vlak na de eerste lockdown, in ziekenhuizen in Zuid-Limburg. Hij toont hun ware gelaat, "achter het masker" dus."

"En we hebben werk van Evi Polak, die zelf verpleegkundige is op het IC", gaat Van Gerven verder. "Zij is gaan meedraaien in het universitair ziekenhuis van Antwerpen. Ze heeft van het ziekenhuis zelf de vraag gekregen in haar fotoreportages coronapatiënten te volgen, van het moment dat ze met de ziekenwagen worden opgehaald, tot het moment dat ze weer ontslagen worden."

(lees verder onder de foto)

"We hebben verder ook de deelnemers aan de tentoonstelling gevraagd hun meest beklijvende coronafoto in te sturen", vertelt Van Gerven. "Daar zijn heel beklijvende foto's bij maar ook leuke en positieve beelden, van hoe mensen creatief omgaan met die coronatijd en daardoor anders naar het leven gaan kijken. Voor die foto's is er ook een speciale award, de award voor beste foto "De mens in coronatijden". 

"Lens op de Mens" is nog tot eind september te bekijken.  De foto's zijn opgesteld doorheen het centrum van Pelt, op zuilen, tegen muren, in de kerk, ... Je kan ze  per locatie bekijken, maar er is ook een uitgestippelde wandelroute die langs alle foto's loopt.  

Meest gelezen