Coronablog - Minister-president Jambon: "Vrijdag bekijken of we aantal sociale contacten kunnen aanpassen"

Het Overlegcomité van komende vrijdag zal zich buigen over de sociale contacten deze zomer. Dat zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in "De zevende dag". Hij gaat ervan uit dat het aantal van vier - dat ook geldt in de horeca - zal worden opgetrokken. Ondertussen gaat het goed met de cijfers, zowel de coronacijfers als de vaccinatiecijfers. Volg alles in onze coronablog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Vlaams minister-president Jambon: "Vrijdag kijken of we sociale contacten voor deze zomer kunnen optrekken"

Het Overlegcomité van komende vrijdag zal zich buigen over de sociale contacten deze zomer. Dat zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in "De zevende dag". Momenteel mogen we thuis vier mensen tegelijk uitnodigen. Ook de tafels in de horeca zijn beperkt tot vier plekken. "Ik denk dat dat versoepeld kan worden voor juli, dat het nog wat meer kan zijn in augustus en dat de beperkingen in september dan misschien wegvallen", zegt Jambon daarover. "Natuurlijk onder voorwaarde dat er geen varianten opduiken en dat de cijfers zo goed blijven. 

Bekijk hier een fragment uit het interview: 

Videospeler inladen...

Ook voor de evenementen vanaf september moet er "zo snel mogelijk" duidelijkheid komen, zegt Jambon. "Wij pleiten ervoor om geen maximum aantal vast te leggen, maar wel te kijken naar de infrastructuur van de zaal." Volgens Jambon is de kans groot dat de maatregelen rond de festivals - ofwel ben je gevaccineerd ofwel ben je getest - ook voor de "grote hallen", genre Sportpaleis, zullen worden ingevoerd. "Tegen dan zullen al veel mensen volledig gevaccineerd zijn. Stilaan komen we weer in het normale leven terecht."

Meer dan 5 miljoen Belgen hebben al minstens één coronavaccin gekregen

Meer dan 5 miljoen Belgen hebben nu al minstens een eerste coronavaccin gekregen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van gisteren. Het gaat concreet om 5.053.484 mensen. Daarmee heeft 54,8 procent van de volwassen bevolking minstens een eerste prik gekregen, in vergelijking met de totale bevolking is het 43,9 procent. 

2.501.465 Belgen zijn ondertussen volledig gevaccineerd. Dat is 27,1 procent van de volwassen bevolking, 21,7 procent van de gehele bevolking. 

Ontdek hier meer over de cijfers van vandaag:

Horeca zoekt nog personeel

In aanloop naar de heropening van de binnenruimten zijn veel horecazaken nog naarstig op zoek naar personeel. Goede krachten vinden voor de horeca was al moeilijk, ook voor de coronacrisis, en intussen hebben veel mensen noodgedwongen elders werk gezocht. 

Videospeler inladen...

Vlaanderen start campagne: "Ja, we kunnen deze zomer genieten, maar we zijn er nog niet"

Vlaanderen start vanaf woensdag met een campagne om mensen eraan te herinneren dat er ook tijdens de zomer nog coronamaatregelen zijn. De slogan wordt "Geniet met maatregelen", een woordspeling op "Geniet met mate". "Het is de zomer náár de vrijheid, niet ván de vrijheid", zegt minister president Jan Jambon (N-VA) in "De zevende dag". "De maatregelen zijn er niet voor niets. Als we die volgen, kunnen we de versoepelingen aan."

Bekijk hier een fragment uit het gesprek met Jan Jambon: 

Videospeler inladen...

Infectiologe Erika Vlieghe: "We blijven bezorgd, zeker over mogelijke varianten via reizen"

Ja, de cijfers - zowel de coronacijfers als de vaccinatiecijfers - gaan de goede kant op, maar toch blijven de experten ongerust over de vele versoepelingen die eraan komen. Dat zegt infectiologe Erika Vlieghe, die ook voorzitter is van adviesorgaan GEMS. "Een groot aantal mensen is nog niet volledig gevaccineerd en dat zal voor een heel aantal weken nog zo zijn. Daarom blijven we erop hameren dat het ook binnen de versoepelingen zo veilig mogelijk moet verlopen."

De experten kijken vooral met een bang hartje naar het reizen deze zomer. "Dé manier om varianten binnen te trekken, is via reizen. Zeker buiten Europa reizen zal toch nog even een risico blijven."

Bekijk hier het gesprek met Erika Vlieghe:

Videospeler inladen...

Campagne moet weer buitenlandse toeristen naar Vlaamse kunststeden lokken

Toerisme Vlaanderen lanceert een campagne om weer buitenlandse toeristen naar de Vlaamse kunststeden te lokken. Die steden hebben het bijzonder zwaar gehad omdat ze het in hoofdzaak moeten hebben van buitenlandse toeristen en zakenreizigers, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA).

De gerichte campagne zal drie jaar lopen en de troeven van Brugge, Gent, Antwerpen, Mechelen en Leuven internationaal in de kijker zetten, zegt Demir. Ze trekt er 3 miljoen euro voor uit, afkomstig uit de relancepot van de regering.

   In een eerste fase wordt gemikt op de buurlanden, later in de zomer zal Toerisme Vlaanderen ook in de Spaanse en Italiaanse vijver vissen.

De cijfers: voor het eerst in acht maanden minder dan 1.000 covidpatiënten in het ziekenhuis

  • Van 30 mei tot en met 5 juni werden elke dag gemiddeld 74 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is voor het eerst weer minder dan 75, een drempel die eind vorig jaar naar voor werd geschoven om versoepelingen te kunnen doorvoeren. Een week geleden, tussen 23 en 29 mei, waren er gemiddeld 90 opnames per dag. Het aantal ziekenhuisopnames daalt al een maand.
  • Gisteren - zaterdag 5 juni - meldden de ziekenhuizen 73 opnames. 101 patiënten konden dan weer het ziekenhuis verlaten. De cijfers hebben betrekking op de opnames op vrijdag.
  • In totaal liggen 979 covidpatiënten in de Belgische ziekenhuizen (-28 in vergelijking met gisteren). Het is geleden van 6 oktober vorig jaar, exact acht maanden geleden, dat dat cijfer nog eens onder de 1.000 dook. Op weekbasis is het totale aantal patiënten in het ziekenhuis gedaald met een stevige 19 procent.
  • 336 covidpatiënten liggen op intensieve zorg (-5 ten opzichte van gisteren), 212 hebben beademing nodig (-7 ten opzichte van gisteren). Op weekbasis is het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg gedaald met een forse 25 procent, het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 27 procent.
  • Tot en met gisteren, zaterdag 5 juni (de laatste dag waarvoor momenteel cijfers beschikbaar zijn), hebben 5.053.484 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 54,8 procent van de volwassen bevolking. 2.501.465 van hen zijn volledig beschermd.
  • In de week van 27 mei tot en met 2 juni overleden elke dag gemiddeld 13 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 17 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 25.019. 
  • Tussen 27 mei en 2 juni werden per dag gemiddeld 1.578 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 16 procent minder dan de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.069.874 besmettingen geregistreerd.
  • Tussen 27 mei en 2 juni werden dagelijks gemiddeld 45.675 tests afgenomen. Dat is 2 procent meer dan de week ervoor.
  • De positiviteitsratio tussen 27 mei en 2 juni (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 4,1 procent (0,9 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat iets meer dan 4 op de 100 van de afgenomen testen positief waren. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC houden het cijfer van 4 aan.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,87. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Taskforce Vaccinatie bekijkt interval tussen dosissen AstraZeneca

De taskforce Vaccinatie bekijkt of het mogelijk is om het interval tussen twee dosissen van het AstraZeneca-vaccin terug te brengen naar acht weken voor iedereen die al een eerste dosis heeft gehad. Wie na 31 mei een eerste dosis kreeg, krijgt zijn tweede dosis al na acht weken maar wie voordien een eerste dosis kreeg, moest twaalf weken wachten. "Die wachttijd inkorten zou een logische maatregel zijn, maar is zeker geen evidente zaak", zegt Dirk Ramaekers van de taskforce. "We stellen wel alles in het werk om daarvoor te zorgen."

Wie voor 31 mei een eerste dosis AstraZeneca kreeg, moest oorspronkelijk twaalf weken wachten op de tweede dosis. Sindsdien is dat interval teruggebracht naar acht weken. Maar dat heeft wel tot gevolg dat een aantal risicopatiënten, die als eerste aan de beurt kwamen, langer op een volledige bescherming tegen het coronavirus moeten wachten dan wie later ingeënt werd. 

Een van de redenen om het interval zo lang te houden, was het gevaar dat er onvoldoende dosissen van het AstraZeneca-vaccin zouden beschikbaar zijn. Nu er in de eerste drie weken van juli 862.400 dosissen van het vaccin verwacht worden, lijkt dat gevaar geweken.

Meest gelezen