Deze films kan je vanaf vandaag eindelijk bekijken op groot scherm

Cinemazalen in ons land heropenen de deuren, na een maandenlange, gedwongen coronasluiting; dat zorgt ervoor dat de filmdistributeurs een stevige puzzel moeten leggen de komende weken, want er zijn tientallen interessante films die wachten op een publiek. VRT NWS lijst op wat u vanaf vandaag kunt bekijken en wat er de komende weken nog aankomt.

Het scenario van vorig jaar lijkt zich te herhalen, na maanden sluiting mogen de cinema's vanaf deze week weer beperkt bezoekers ontvangen. Toch zijn er een aantal verschillen met vorige zomer: de lockdown duurde om te beginnen heel wat langer. De zalen stonden meer dan 7 maanden stof te vergaren, sinds eind oktober bleef alles dicht. En waar filmproducenten vorig jaar aarzelden om hun beste (en duurste) film uit te brengen, zien we nu een lawine van bekroonde en bekende titels op ons af komen.

Dat verschil ziet ook Anneleen Van Troos, de woordvoerster van Kinepolis: "Normaal gezien komen er zo'n 5 tot 7 nieuwe films uit per week, nu starten we met 25 titels in België die nog niet eerder te zien waren op het grote scherm." Dat heeft ook positieve gevolgen voor de ticketverkoop, een dag voor opening zijn al meer dan 15.000 tickets verkocht. 

Normaal gezien komen er zo'n 5 tot 7 nieuwe films uit per week, nu starten we met 25 titels

Anneleen Van Troos, Kinepolis

Opvallende nummer één in voorverkoop is "The conjuring: the devil made me do it", de derde film uit de succesvolle horrorserie. Griezelen doe je bij voorkeur in groep, zo blijkt. Daarnaast zijn er nog heel wat andere films, die we hieronder oplijsten. Vergeet niet om op voorhand een ticket te bestellen, via de website van je favoriete cinema.

Bekijk hier hoe de cinema's zich voorbereiden op de grote dag, met reacties van Anneleen Van Troos van Kinepolis en Patrick Deboes van Sphinx Cinema: 

Videospeler inladen...

"Nomadland", de grote Oscarwinnaar

"Nomadland" was met drie Oscars de grote winnaar van de 93e Oscaruitreiking, eind april. De film gaat over Amerikaanse arbeiders die als hedendaagse nomaden door het land zwerven, op zoek naar vrijheid (en een nieuwe job). Regisseur Chloé Zhao filmde maandenlang op locatie in de Amerikaanse wildernis, samen met hoofdrolspeelster Frances McDormand en een heel aantal niet-professionele acteurs. Het ontroerende resultaat komt pas helemaal over op groot scherm. Te zien in zowat elke cinema in ons land.

Bekijk hieronder het gesprek met regisseur Chloé Zhao toen Nomadland eind april voor het eerst te zien was op Disney+, voor meer tips scrolt u daarna verder:

Videospeler inladen...

"Sons of Philadelphia", met Matthias Schoenaerts

Wie van meer actie houdt kan kiezen uit "The honest thief", met Liam Neeson als een meesterdief die steelt om de kick en "Sons of Philadelphia", met "onze" Matthias Schoenaerts.

Schoenaerts speelt een getormenteerd lid van een criminele, Ierse familie in Philadelphia die het opneemt tegen de Italiaanse maffia. De film kreeg gemengde recensies in Amerika, maar oordeel vooral zelf.

"Cruella" en een nóg slechter personage

Eén van de meer populaire films in voorverkoop, en terecht. Emma Stone leeft zich uit als Estella die door omstandigheden uitgroeit tot de enige echte Cruella. Deze film eindigt waar de film "101 Dalmatiërs" begint. Wie een glimp van sympathie wil voelen voor een van de iconische slechteriken uit de Disneystal en zich wil laten overdonderen door de buitenissige kostuums: zoek niet verder, dit is je film. 

Dankzij "Cruella" breidt de collectie booswichten van Disney nog wat verder uit, want Emma Thompson schittert naast Stone als de kwaadaardige barones. Het Londen van de jaren 70 werd ook nog eens prachtig in beeld gebracht door de Belgische cameraman Nicolas Karakatsanis. Een lust voor het oog. Mag ook wel, met een geschat budget van meer dan 160 miljoen euro.

Bekijk hieronder de reportage met Emma Stone uit "Het Journaal", toen de film verscheen op Disney+, eind mei:

Videospeler inladen...

"Drunk", of was het nu "Another round"?

Film Fest Gent was het laatste fysieke filmevenement voor de zalen op slot gingen vorig najaar. De openingsfilm van het Gentse filmfestival komt dus met heel wat vertraging in de zalen, maar "Drunk" is het wachten waard. 

Regisseur Thomas Vinterberg kreeg er de Oscar voor beste internationale film voor, naast zowat alle European Film Awards. Ook acteur Mads Mikkelsen viel in de prijzen. Zelden werd alcohol zo mooi in beeld gebracht, al mogen we het niet zien als een langgerekte reclame voor dat glas gekoelde rosé. Alcoholmisbruik is niet veraf, wanneer vier uitgebluste leerkrachten testen of ze beter presteren met 0,5 promille in het bloed. Don't try this at work.

Laat u niet verwarren door de titel: de oorspronkelijke Deense titel "Druk" werd bij ons vertaald als "Drunk", maar in Amerika komt hij uit als "Another round" en zo won hij ook de Oscar. We hebben het over dezelfde film, wees gerust.

Bekijk hieronder de reportage over "Drunk", de openingsfilm van Film Fest Gent in oktober vorig jaar:

Videospeler inladen...

Een Tilda Swinton in bloedvorm

De films hierboven komen uit in zowat alle filmzalen, maar vergeet ook de onafhankelijke uitbaters niet, zij kunnen uw steun extra hard gebruiken. In Cinema Palace en Cinema Vendôme in Brussel en in de Antwerpse Cartoon's kunt u bijvoorbeeld genieten van het kleinood "The human voice". 

De Spaanse cultregisseur Pedro Almodóvar herwerkte het toneelstuk "De menselijke stem" van Jean Cocteau tot een kortfilm met Tilda Swinton in de hoofdrol. Het resultaat is oogstrelend, zoals je het van Almodóvar mag verwachten. Na een half uur sta je weer buiten, dus perfect te combineren met een restaurantbezoek.

"Miss" of mister?

Er verschijnen ook heel wat Franstalige films deze week, zoals "Adieu les cons" dat 7 Césars won, de belangrijkste filmprijzen in Frankrijk. Ook het bevreemdende "Mandibules" komt uit. Een film met zanger Roméo Elvis voor het eerst als acteur, naast een reusachtige vlieg. Wij verzinnen dat niet.

De Franse film die onze aandacht trekt, speelt enkel en alleen in Sphinx in Gent. "Miss" vertelt het verhaal van een jongen die ervan droomt om ooit Miss Frankrijk te worden. Jaren later probeert Alex - eerste hoofdrol voor model Alexandre Wetter - die droom echt waar te maken. Regisseur Ruben Alves kreeg het idee mee dankzij de film "Girl" van Lukas Dhont. Bekijk de trailer hieronder en je weet meteen of de film iets voor jou is. Intrigerend!

"Tom & Jerry" en meer kinderpret

Bij de familiefilms scoort "Tom & Jerry" op dit moment goed in voorverkoop. De film combineert - zoals in "Who framed Roger Rabbit" - acteurs met de tekenfilmfiguurtjes Tom en Jerry. De kat en de muis zetten hun oorlog verder in een poepchique hotel, bijgestaan door onder anderen actrice Chloë Grace Moretz

Als u meer van een gewone tekenfilm houdt, dan is er "Calamity", een Franse animatiefilm die de jeugdjaren van Calamity Jane in het Wilde Westen belicht. Veruit de meest populaire tekenfilm op dit moment is -  misschien ietwat onverwacht - de Japanse anime "Demon slayer: kimetsu no yaiba the movie: mugen train". In Japan de meest bekeken film van 2020 en daarmee wereldwijd een van de meest succesvolle films van vorig jaar!

Voor fans van K3 tenslotte is er goed nieuws: de uitgestelde film "K3: Dans van de farao" van Studio 100 komt deze week uit in Vlaanderen en Brussel. De bijhorende pretparken zijn ook weer open. Nu het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs nog en we zitten bijna terug in het "oude normaal".

Bekijk hieronder een reportage van onze betreurde collega Ward Verrijcken, op setbezoek bij K3, in de zomer van vorig jaar:

Videospeler inladen...

En verder deze maand?

Volgende week verwachten we nog de Oscarwinnende film "The father" met Olivia Colman en Anthony Hopkins in de hoofdrollen. De week erna, op woensdag 23 juni, verschijnt "Mijn vader is een saucisse" met Johan Heldenbergh, de eerste Vlaamse film sinds lang. Diezelfde dag mag Bob Odenkirk z'n duivels ontbinden in "Nobody" én komt ook het fantastische "Promising young woman" uit. De laatste woensdag van de maand noteren we alvast het Koreaans-Amerikaanse drama "Minari", waarvoor Yuh-Jung Youn de Oscar voor beste actrice in een bijrol won.

De trailer van "Promising young woman" hieronder maakt duidelijk dat je een filmabonnement ernstig mag overwegen. Veel kijkplezier! 

Videospeler inladen...

Meest gelezen