NOS brengt anonieme getuigenis van homoseksuele topvoetballer: "Carrière niet op spel zetten door uit de kast te komen"

Een opvallende getuigenis uit de voetbalwereld: een Nederlandse profspeler op het allerhoogste niveau heeft zich in een podcast van de Nederlandse openbare omroep NOS uitgesproken over zijn geaardheid. "Mister X" zoals de makers van de podcast de anonieme voetballer noemen, komt niet uit de kast, omdat hij niet wil dat zijn geaardheid een gespreksonderwerp is, en omdat hij vreest voor zijn carrièrekansen, vooral in het buitenland.

Voetballers die openlijk uitkomen voor hun geaardheid zijn een grote zeldzaamheid. Dat maakt de getuigenis van de Nederlandse topvoetballer extra opmerkelijk. Hij stemde in met een anoniem telefoontje, nadat de podcastmakers lange tijd hadden gezocht naar die ene kroongetuige, in hun reeks over homoseksualiteit in de sportwereld. De Nederlandse voetballer ging ermee akkoord dat een andere stem zijn antwoorden in het telefoongesprek met de podcastmakers zou navertellen. 

De NOS-podcast "De schaduwspits" bestaat (momenteel) uit vier afleveringen. Beluister hier de vierde aflevering, met de anonieme getuigenis van de profvoetballer, vanaf 27:00.

"Het klopt dat ik homo ben, maar ik treed er verder niet mee naar buiten. Want ik zie er de meerwaarde niet van in. Ik ben wie ik ben, en ik wil niet dat er over mij wordt gesproken, of over mijn geaardheid. Dat vind ik niet zo interessant. Ik word er zelf niet beter van nu." 

"Ik ben een sportman, dus ik heb maar één doel: het hoogste bereiken in mijn sport. En dat kan geschaad worden als ik naar buiten zou treden als homo. Als ik dat al zou doen, dan liever aan het einde van mijn carrière." 

Strategische keuze, met emotionele gevolgen

Zijn carrière is de belangrijkste reden waarom de topvoetballer kiest voor een leven in de kast. "Als speler wil je een transfer maken naar het buitenland, en in een mooie club spelen. In Nederland is homoseksualiteit in de sport al niet zo aanvaard, maar in andere landen zou ik helemaal geen kansen meer krijgen."

Mijn grootste angst? Mijn carrière in het buitenland op het spel zetten, door te roepen dat ik anders geaard ben.

"Het is trouwens maar een klein deel van de voetbalwereld die een probleem zou maken van mijn geaardheid: vooral de spreekkoren bij de supporters. Maar mijn grootste angst heeft te maken met het buitenlandverhaal." 

"Waarom zou ik dat zelf op het spel zetten door te roepen dat ik anders geaard ben? Ik vind het een goed idee om dit meer bespreekbaar te maken, maar het is nu niet mijn moment om dat te doen. Mijn carrière loopt goed, en privé kan ik zijn wie ik wil zijn: wat is dan de meerwaarde?"

Zijn keuze heeft wel gevolgen voor een eventuele partner. "Het lastigste voor mensen die in de kast zitten, is dat ze nooit hun partner kunnen meenemen naar een wedstrijd. Of toch enkel als "vriend". Dat is lastig voor een partner, die hoort er nooit bij", vertelt hij.  

"Ik word bij momenten woedend als ik hoor hoe bekrompen er wordt gepraat over homo's. Dat we geen goede ouders zouden zijn, bijvoorbeeld. Of wanneer me in de kleedkamer wordt gevraagd om niet aan andere spelers te zitten, terwijl heteroseksuele collega's uiteraard ook niet elke vrouw bespringen. Maar als mensen het verstand hebben van een badslipper, dan komen we niet verder." 

Als mensen het verstand hebben van een badslipper, dan komen we niet verder.

Taboe

Homoseksualiteit is in de sportwereld vaak nog een groot taboe. Op 17 mei, de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie (IDAHOT) drong Wel Jong Niet Hetero nog aan op een holebivriendelijker klimaat in de sportwereld.

Basketbalster Ann Wauters en tennisster Alison Van Uytvanck zijn bij de weinige topsporters in ons land die openlijk uit de kast zijn. In andere sporten - onder meer het voetbal - blijft het (voorlopig) stil, ondanks allerlei campagnes

In de Britse Premier League deed een anonieme brief van een homoseksuele speler, die uitlegde waarom hij zich gedwongen voelt om zijn geaardheid te verzwijgen, wel wat stof opwaaien. Al kreeg ook die getuigenis geen navolging. In de Britse hoogste voetbalklasse is er - net als in Nederland of België - momenteel geen enkele speler die openlijk homoseksueel is.

Meest gelezen