Foto archief
© Capture TV CBS via Bestimage

Harry en Meghan verwelkomen dochter Lilibet Diana: "Ontroerend eerbetoon aan de Queen en prinses Diana"

Prins Harry en zijn vrouw Meghan hebben een tweede kindje gekregen. Dat heeft een woordvoerder van het koppel laten weten. Het gaat om een meisje met de naam Lilibet “Lili” Diana Mountbatten-Windsor. Met de naam brengen Meghan en Harry een eerbetoon aan de Britse koningin Elizabeth en en aan prinses Diana, de moeder van Harry. 

Lilibet “Lili” Diana Mountbatten-Windsor, het tweede kindje van de hertog en hertogin van Sussex, kwam vrijdag om 20.40 uur Belgische tijd ter wereld in het Santa Barbara Cottage Hospital in het Californische Santa Barbara. Ze woog 3,48 kg bij haar geboorte. Moeder en kind stellen het goed. Foto's van het meisje zijn nog niet vrijgegeven. 

Meghan en Harry hebben al een zoon, de tweejarige Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Lilibet Diana is het elfde achterkleinkind van koningin Elizabeth en is de achtste in de opvolging van de Britse troon. Ze is zo de dichtste Britse troonopvolger die in het buitenland is geboren. 

Vanwaar "Lilibet Diana"?

Lilibet, kortweg Lili, was binnen de koninklijke familie de bijnaam van koningin Elizabeth, de grootmoeder van Harry. Zij werd zo genoemd door haar grootvader, koning George V. Hij aapte haar al grappend na, toen ze als peuter haar eigen naam probeerde uit te spreken. Ook prins Philip, de echtgenoot van de Queen die twee maanden geleden overleed, gebruikte Lilibet als koosnaampje voor zijn vrouw.

Diana verwijst uiteraard naar de moeder van prins Harry, prinses van Wales Diana, die in 1997 bij een verkeersongeval in Parijs om het leven kwam. Prinses Charlotte, de dochter van prins William en prinses Kate heeft overigens ook Diana als een van haar voornamen.

De Britse pers lijkt wat verdeeld over de keuze voor de namen Lilibet en Diana. Sommige kranten spreken van een "eerbetoon" en een "groots gebaar", bij anderen sluipt toch wat kritiek binnen ("Hebben ze het haar wel gevraagd?" en "waarom je kind naar de Queen vernoemen nadat je de koninklijke familie hebt aangevallen op tv?").

"Liefde en gebeden"

"Ze is meer dan we ons ooit konden inbeelden en we blijven dankbaar voor de liefde en gebeden die we gevoeld hebben van over de hele wereldbol", laten Meghan en Harry weten op hun website. "Bedankt voor jullie goedheid en steun tijdens deze speciale periode voor onze familie."

Buckingham Palace laat in een mededeling weten dat de koningin en de rest van de koninklijke familie verheugd  is over de geboorte van de dochter van prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle. Ook premier Boris Johnson stuurt zijn felicitaties aan het koppel.

Meghan en Harry hebben al een zoontje, Archie. Bekijk hier beelden van het koppel en hun eerste kind:

Videospeler inladen...

Meest gelezen