Een demonstratie pro-nieuwe regering in Israël
AFP or licensors

Israëlische inlichtingendienst waarschuwt voor bloedvergieten door grote politieke verdeeldheid in het land

De Israëlische inlichtingendienst Shin Bet waarschuwt in een opmerkelijke verklaring voor bloedvergieten door de enorme politieke verdeeldheid in het land. De inlichtingendienst ziet debatten op sociale media helemaal ontsporen. Aanleiding is de regeringsvorming waarbij aftredend premier Benjamin Netanyahu voor het eerst in meer dan 10 jaar niet meer aan de macht zou zijn.

De inlichtingendienst waarschuwt dat het een toenemende en ernstige radicalisering vaststelt in debatten, vooral op sociale media. Die zouden kunnen ontaarden in bloedvergieten, aldus de inlichtingendienst. De online haatcampagnes gaan zo ver dat sommige groepen of individuen zouden kunnen besluiten dat gewelddadige aanvallen of zelfs bloedvergieten legitiem zijn, waarschuwt de inlichtingendienst.

Politieke hoogspanning en haatcampagnes

Israël staat voor een politiek erg belangrijke week. Voor het eerst in meer dan tien jaar kan er een regering worden gemaakt die niet zal worden geleid door Benjamin Netanyahu. Maar die laatste geeft zich niet zomaar gewonnen.

Aftredend premier Netanyahu is erg scherp voor zijn politieke rivaal Naftali Bennett, die op het punt staat premier te worden. Netanyahu beschuldigde Bennett zelfs van het "verraad van de eeuw" door een nieuwe coalitie te vormen.

Aanhangers van Netanyahu voeren de druk op om de eedaflegging van de geplande regering van acht partijen te verhinderen, blijkt uit mediaberichten. Pikant detail: Bennett is een oud-kabinetschef van Netanyahu. 

Benjamin Netanyahu

De zoon van Netanyahu, Yair, noemde de waarschuwing van de inlichtingendienst een "schande". Hij beschuldigde links van het oppoken van haat tegen zijn vader en familie sinds twee jaar. "Nu proberen ze rechts het zwijgen op te leggen en doen ze politieke kritiek af als 'agitatie'", tweette hij.

Extra beveiliging voor toekomstig premier Bennett

Shin Bet beveiligt sinds donderdag de beoogde nieuwe premier Naftali Bennett, van de radicaal-rechtse partij Yamina. De 49-jarige politicus was op sociale media het mikpunt van haatberichten geworden. Er waren ook betogingen voor en tegen de regeringsvorming. 

Meest gelezen