USA Today Network

Minder dan 1.000 covidpatiënten in ziekenhuis, 5 miljoen Belgen met 1e coronaprik: 5 positieve punten uit de cijfers

Voor het eerst in acht maanden tijd liggen minder dan 1.000 covidpatiënten in het ziekenhuis. En ook met het dagelijkse aantal nieuwe opnames gaat het goed, dat zit nu gemiddeld onder de 75 per dag. Ondertussen hebben meer dan 5 miljoen Belgen minstens een eerste coronavaccin gekregen. Hoe zit het momenteel met de coronacijfers? Vijf positieve punten uit de dagelijkse cijfers. 

1. Totaal aantal covidpatiënten voor het eerst in acht maanden onder de 1.000

Met exact 979 zijn ze sinds gisteren, de patiënten die met COVID-19 in het ziekenhuis liggen. Een mijlpaal, want het totale aantal covidpatiënten is de afgelopen acht maanden nooit onder de 1.000 gedoken. De laatste keer dat dat het geval was, was 6 oktober vorig jaar, toen de tweede golf nog maar net was gestart. 

"De druk op de ziekenhuizen neemt globaal af en daar zijn we heel blij mee", zegt infectiologe Erika Vlieghe. "Dat werd ook hoog tijd, want er is nog veel uitgestelde zorg (operaties en andere ingrepen die uitgesteld zijn om bedden vrij te maken, red.) die moet worden ingehaald."

2. Aantal nieuwe opnames per dag duikt onder de 75

Ook met het aantal nieuwe ziekenhuisopnames per dag gaat het goed. Momenteel worden elke dag gemiddeld 74 nieuwe covidpatiënten opgenomen. Hier duiken we dus onder de 75, wat opnieuw een psychologische grens is. Minder dan 75 opnames per dag werd namelijk eind vorig jaar door experten en de politiek naar voor geschoven als dé grens om nog maar te kunnen starten met versoepelingen. 

De experten bleven de afgelopen maanden hameren op dat getal, maar de politiek besloot - vooral omdat het te traag ging - die grens aan de kant te schuiven en toch al versoepelingen door te voeren. Nu, enkele dagen voor er opnieuw heel wat versoepelingen ingaan, zitten we daar nu toch. 

"Die 75 is belangrijk", zegt Erika Vlieghe. "Als je rond dat cijfer zit en ook nog verder blijft zakken, heb je voldoende ademruimte in de ziekenhuizen en heb je ook nog een buffer voor eventuele gevallen die je nog moet opnemen."

3. Totaal aantal patiënten op intensieve zorg daalt verder (maar trager)

Op de afdelingen intensieve zorg liggen momenteel 336 covidpatiënten. Ook dat aantal daalt gestaag, al zitten we daar nog niet op een historisch laag aantal. Sinds de tweede golf, eind vorig jaar, is het aantal patiënten op intensieve al eens gezakt tot 294. Dat was het geval op 11 februari. 

De leeftijd van de patiënten op intensieve daalt wel. "Dat zijn nu vooral jonge veertigers en vijftigers, die zich nog niet hebben kunnen laten vaccineren of misschien nog maar één prik hebben gehad", zegt Vlieghe. 

4. Aantal besmettingen daalt fors door (maar blijft vrij hoog)

De afgelopen week werden elke dag gemiddeld 1.578 nieuwe besmettingen bevestigd. Dat aantal daalt al een hele tijd, maar is nog steeds vrij hoog. Daar maken de virologen zich al een tijdje zorgen over, zeker met de aankomende (forse) versoepelingen. Meer dan 1.500 bevestigde besmettingen per dag, betekent dat er nog veel viruscirculatie is, zo klinkt het steevast. Ter vergelijking: vorige zomer - toen er ook veel versoepelingen waren - waren er gemiddeld 100 bevestigde besmettingen per dag. Al maken de vaccins nu wel een groot verschil. De meest kwetsbare bevolking heeft ondertussen al een prik gekregen. 

Waar we wel blij om mogen zijn? De positiviteitsratio die op 4 procent staat. Dat betekent dat vier op de honderd afgenomen testen dus positief waren. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC - het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.

De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,87. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 zit, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

5. Meer dan 5 miljoen Belgen hebben minstens één coronaprik gekregen

Nóg een mijlpaal, vandaag. De kaap van 5 miljoen Belgen die minstens één coronavaccin hebben gekregen, is sinds gisteren bereikt. Concreet zijn 5.053.484 Belgen minstens deels beschermd. Dat is 54,8 procent van de volwassen Belgische bevolking, ofwel 43,9 procent van de gehele bevolking. 

2.501.465 Belgen daarvan zijn al volledig gevaccineerd. Dat is 27,1 procent van de volwassen bevolking, ofwel 21,7 procent van de hele bevolking. 

Meest gelezen