Ruim 700 opleidingen (onder meer enkele postgraduaten) verdwijnen uit Vlaamse opleidingsdatabank

Het afgelopen jaar hebben 756 opleidingen uit de opleidingsdatabank (15 procent van het totaal) een negatieve beoordeling gekregen van het Departement Werk en Sociale Economie. Daarvan worden er 701 eind dit jaar geschrapt: daarvoor krijgen mensen die de opleiding volgen dus geen opleidingsverlof of -cheques meer. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Tom Ongena (Open VLD). Ongena wil opleidingen die niet bijdragen tot het sterker maken van mensen op de arbeidsmarkt, niet meer subsidiëren.

In totaal geven 4.915 opleidingen uit de Vlaamse opleidingsdatabank recht op opleidingsverlof, -krediet en -cheques. De Vlaamse overheid wil werknemers hiermee aanmoedigen om zich bij te scholen of om te scholen, en zo bepaalde gaten de arbeidsmarkt beter in te vullen. Omdat de opleidingen voordelen met zich mee brengen, is er een vorm van controle op nodig. Daarom is het aanbod voor de eerste keer geëvalueerd. Dat zal vanaf nu jaarlijks gebeuren. Tegen de uitspraak is beroep mogelijk.

Van de 756 opleidingen die een negatieve evaluatie hebben gekregen, zijn er 136 in beroep gegaan. 55 opleidingen daarvan kregen daarop toch nog een positieve evaluatie in plaats van een negatieve. De 701 andere opleidingen verdwijnen vanaf 1 januari 2022 uit de databank. Wie die opleiding toch wil volgen, krijgt daar dus geen opleidingsverlof, -krediet of -cheques meer voor, omdat de opleidingen niet voldoende arbeidsmarktgericht zijn. Geschrapte opleidingen zijn onder meer een postgraduaat opleidingsgericht begeleiden en hulpverlening, omgaan met veranderingen, en een postgraduaat digitale marketing. 

Sommige lespakketten zijn onvoldoende praktijkgericht.

Tom Ongena (Open VLD), Vlaams parlementslid

"Het zijn opleidingen die veelbelovend klinken, en die waarschijnlijk ook goed zijn. Maar als je gaat bekijken wat er in dat lespakket zit, dan stel je vast dat het onvoldoende praktijkgericht is. Het maakt mensen niet per se sterker op de arbeidsmarkt, en dat is wel de bedoeling", zegt Vlaams parlementslid voor Open VLD Tom Ongena.

"Veel bedrijven vinden geen geschikte werknemers. De Vlaamse regering trekt daarom behoorlijk wat belastinggeld uit, om mensen aan te moedigen om zich bij of om te scholen. Maar het is belangrijk dat dat geld enkel gaat naar opleidingen die ook effectief bijdragen tot het oplossen van die krapte op de arbeidsmarkt." 

"Die jaarlijkse evaluatie van het aanbod is dus een goede zaak, want het stelt de organisatoren van de opleidingen in staat om het een en ander bij te sturen, om te zorgen dat ze toch meer voldoen aan het arbeidsgerichte aspect", aldus Ongena. 

Als opleidingen enkel een wervende titel hebben, maar niet kwaliteitsvol zijn, dan worden ze geschrapt.

Hilde Crevits (CD&V), Vlaams minister van Werk

"We zijn heel genereus met opleidingsverlof of -cheques. En sommige zaken staan zeker niet ter discussie: Nederlands leren of een technische vaardigheid bijschaven, dat is uiteraard enorm belangrijk", reageert Vlaams minister van Werk Hilde Crevits in "De ochtend". "Maar opleidingen volgen die niets te maken hebben met de job waarin je actief bent: dat is niet de bedoeling. Als opleidingen een wervende titel hebben, maar niet voldoende kwaliteitsvol zijn, dan worden ze geschrapt in dit systeem."

Beluister hier het integrale gesprek met Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) in "De ochtend":

Meer info over het systeem van de opleidingscheques vind je hier.

Meest gelezen