Pavlo Gonchar / SOPA Images

Oxfam kritisch voor "historisch akkoord" van G7 over belasting voor multinationals: "15 procent is veel te weinig"

Oxfam International, een organisatie die wereldwijd ijvert voor meer solidariteit, is niet onder de indruk van het akkoord dat de rijkste industrielanden van de G7 hebben bereikt voor een minimumbelasting van 15 procent voor multinationals. Het tarief van vijftien procent is veel te laag, klinkt het.  

De landen van de G7 kondigden gisteren aan dat ze, na lang onderhandelen, een akkoord hebben bereikt om multinationals wereldwijd te belasten aan minimaal vijftien procent. Nu betalen multinationals vaak bijzonder weinig of zelfs geen winstbelasting, omdat ze hun winsten versluizen naar belastingparadijzen of "belastingvriendelijke landen".

Waarover zijn de landen van de G7 het eens geraakt? Bekijk het in deze reportage uit "Het journaal" van gisteren:

Videospeler inladen...

In een reactie op het akkoord zegt Gabriela Bucher, directeur van Oxfam International, dat het tijd werd dat de grote economieën van deze wereld de multinationals, bijvoorbeeld in de technologie- of farmaceutische sector, verplichten om een faire bijdrage te leveren.

De lat ligt zo laag dat bedrijven er maar gewoon moeten over stappen

Gabriela Bucher, directeur Oxfam International

"Maar", zegt Bucher, "een tarief van vijftien procent is veel te laag. Het is absurd dat de G7 beweert een instortend belastingsysteem te hervormen, door een globaal minimumtarief in te voeren dat ongeveer overeenkomt met de zachte tarieven van belastinghavens als Ierland, Zwitserland en Singapore. Ze leggen de lat zo laag dat bedrijven er maar moeten over stappen. "

Oxfam zegt dat de G7 de kans had om voor de belastingbetalers te kiezen, maar aan de kant ging staan van de belastinghavens. Uitdagingen zoals de klimaatcrisis of de groeiende ongelijkheid kunnen onmogelijk worden aangepakt als multinationals nog steeds zo goed als geen belasting betalen, zo zegt de organisatie.

Oxfam verwijst naar "leidende economisten" en middenveldorganisaties die pleiten voor een globale minimumbelasting van 25 procent.

Compromis

Het was de Britse minister van Financiën Rishi Sunak die het akkoord gisteren aankondigde. Over hogere belastingen voor multinationals wordt al vele jaren gepraat maar uiteindelijk was er een pandemie nodig, met enorme gevolgen voor nationale schatkisten, om de politiek tot actie te doen overgaan.

Het akkoord dat gisteren werd bereikt en dat nog verder moet worden uitgewerkt in de grotere clubs van industrielanden, de G20 en de Oeso, was een compromis. Zo had de Amerikaanse president Biden gepleit voor een minimumtarief van 21 procent. Het uiteindelijke tarief van "minstens 15 procent" sluit niet uit dat nationale overheden de lat nog hoger leggen.

Meest gelezen