AFP or licensors

Paus "triest" na vondst van resten van kinderen in katholiek internaat in Canada, maar excuses blijven uit

Paus Franciscus zegt dat hij gegriefd is door de ontdekking van de resten van meer dan 200 inheemse kinderen op de terreinen van een voormalig katholiek internaat in Canada. Hij wil dat de religieuze en politieke autoriteiten de zaak onderzoeken. Excuses aanbieden doet hij evenwel niet, hoewel premier Justin Trudeau dat vraagt.

Het was een schok in Canada en ver daarbuiten, eind vorige maand: op de terreinen van een voormalig katholiek internaat in het westen van het land, werden de resten van 215 kinderen ontdekt. Het ging om kinderen van de inheemse bevolking van Canada die er van de 19e eeuw tot ver in de 20e eeuw onder dwang geassimileerd of heropgevoed werden met als doel hun afkomst van zich af te schudden. Uit eerdere rapporten was al gebleken dat in zulke instellingen verwaarlozing, ondervoeding en zelfs misbruik schering en inslag waren.

Paus Franciscus: "Besef van verdriet en lijden in het verleden":

Videospeler inladen...

Wat is er precies ontdekt in het voormalig katholiek internaat in Canada en hoe reageert het land erop? Bekijk het in deze reportage uit "Het journaal" van: 

Videospeler inladen...

Premier Justin Trudeau stelde enkele dagen geleden dat de Katholieke Kerk haar verantwoordelijkheid moet nemen voor wat misliep in deze school en ook in andere, gelijkaardige scholen. Hij onthulde dat hij paus Franciscus enkele jaren geleden al heeft gevraagd om zijn excuses aan te bieden, maar dat die dat toen weigerde. Trudeau zei nog dat zijn regering bereid was de druk op te voeren opdat de Kerk dat alsnog zou doen. Ook Rosanne Casimir, het hoofd van de "First Nation" of inheemse bevolking in Canada, vroeg al om pauselijke excuses.

Bekijk hier de reactie van premier Justin Trudeau van enkele dagen geleden op het nieuws over de ontdekking van de resten van kinderen (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Pijn, maar geen excuses

Tijdens zijn toespraak op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan heeft de paus vandaag op de kwestie gereageerd. "Ik volg met pijn in het hart het nieuws dat ons uit Canada bereikt over de verontrustende ontdekking van de resten van 215 kinderen", zei hij. "Ik voeg me bij de bisschoppen van Canada en de hele Katholieke Kerk in Canada om mijn nabijheid tot het Canadese volk te benadrukken dat getraumatiseerd is door dit nieuws."

"Dat de politieke en religieuze autoriteiten mogen samenwerken om licht te werpen op deze trieste zaak", ging hij voort, terwijl hij het over een "pad naar verzoening en genezing" had. Excuses uitspreken, zoals Trudeau vraagt, deed hij evenwel niet. "In deze moeilijke momenten weerklinkt een luide roep om afstand te nemen van het koloniale model en van het hedendaagse ideologische koloniseren en om zij aan zij te stappen in dialoog, in wederzijds respect en in de erkenning van de rechten van culturele waarden van alle dochters en zonen van Canada."

De United Church, de Presbytarian Church en de Anglican Church hebben intussen wél al hun excuses aangeboden voor hun aandeel in het misbruik van inheemse kinderen. Ook de Canadese regering zelf heeft dat gedaan. Zij bood bovendien een compensatie aan. Een zogenoemde Waarheids- en Verzoeningscommissie die door de regering was samengesteld, schoof ook pauselijke excuses naar voren als aanbeveling, maar die zijn er dus (nog) niet gekomen.

Meest gelezen