Represented by ZUMA Press, Inc.

Oud-president Trump eist 8 biljoen euro van China, hekelt corona-adviseur Fauci en kijkt uit naar verkiezingsjaar 2024

Oud-president Donald Trump van de VS heeft voor het eerst in maanden een lange toespraak gehouden. Hij haalde daarin uit naar de Democraten en medisch adviseur Anthony Fauci, eiste 10 biljoen dollar  (8,2 biljoen euro) van China en gaf aan dat zijn rol niet is uitgespeeld.

De ex-president is verbannen van de grootste sociale media, maar gisteren kwam hij wel nog eens in de aandacht. Hij hield een toespraak van anderhalf uur op een partijbijeenkomst in de staat North Carolina.

Hij haalde onder meer uit naar Anthony Fauci, de expert die de aanpak van de coronapandemie voor het Witte Huis beheert. Dat doet hij nu, maar ook al toen Trump nog president was. Trump noemde hem "geen groots dokter, maar wel een groots promotor", "maar hij is verkeerd over ongeveer elk onderwerp en hij had het ook bij het verkeerde eind over Wuhan en het laboratorium (een verwijzing naar de stad in China waar het coronavirus voor het eerst opdook en naar de onbewezen piste dat het virus daar uit een laboratorium is ontsnapt, red.)."

In een beweging eiste Trump 10 biljoen dollar schadevergoeding van China voor de corona-aanpak van dat land. Hij zei ook dat landen de schulden die ze Peking nog moeten betalen, gewoon moeten schrappen. 

Senaat

Trump sprak ook zijn steun uit voor de kandidatuur van partijgenoot Ted Budd voor de Senaatsverkiezingen volgend jaar. Trumps schoondochter Lara Trump had net aangekondigd dat ze zich geen kandidaat zou stellen voor die zetel. 

Trump gebruikt zijn invloed bij de Republikeinen om zijn medestanders in de partij vooruit te helpen en critici, zoals de partijgenoten die voor zijn afzetting stemden, te dwarsbomen. Hij sloot eerder al uit dat hij een eigen partij zou starten.

Trump 2024?

De 74-jarige ex-president hintte opnieuw op een deelname aan de presidentsverkiezingen in 2024. Het is een jaar waar hij "met ongeduld naar uitkijkt", zei hij. "Onze beweging is niet voorbij", klonk het ook. "Ze is zelfs nog maar net begonnen."

Trump blijft er bij dat er massale fraude werd gepleegd bij de presidentsverkiezing in november 2020. "De grootste misdaad van de eeuw", noemde hij het.

Bekijk hier een fragment uit de toespraak waarin Donald Trump naar het verkiezingsjaar 2024 hint:

Videospeler inladen...

Meest gelezen