Videospeler inladen...

Minister Van Quickenborne over verspreiden identiteit verdachten verkrachting Gent: "Dulden geen publieke lynchpartij"

Het is onaanvaardbaar dat foto's of namen van de verdachten van de mogelijke verkrachting in Gent massaal worden doorgestuurd. Dat zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in "De zevende dag". "Publieke lynchpartijen kunnen we niet dulden."

Even vooraf:

Child Focus en experten lieten eerder deze week verstaan dat het aantal dossiers over online beelden van seksueel misbruik sinds het begin van de coronacrisis met meer dan 60 procent gestegen is. Ze roepen slachtoffers van (online) seksueel misbruik op om altijd aangifte te doen, bij Child Focus en de politie.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan bellen naar het gratis nummer 1813 of surfen naar www.zelfmoord1813.be.

Heb je nood aan een gesprek? Dan kan je terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106 of via chat op www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via awel.be.

De zaak rond de mogelijke verkrachting van het 14-jarige meisje in Gent beroert al een hele week de gemoederen. Beelden van het slachtoffer - dat later uit het leven stapte - worden via verschillende kanalen gedeeld. "Haar vader is daarover verontwaardigd. Hij noemt het voyeurisme en hij heeft 100 procent gelijk", zegt minister Van Quickenborne. 

Langs de andere kant worden via sociale media ook massaal foto's en namen van de - minderjarige en meerderjarige - verdachten gedeeld. "Hun broers en zussen worden opgejaagd, worden met de dood bedreigd en moeten onderduiken. En dat omwille van de gegevens die verspreid worden, wat strafbaar is. Het parket is een onderzoek gestart naar het verspreiden van die beelden. We kunnen niet dulden dat mensen het recht in eigen handen nemen en dat er een publieke lynchpartij komt. Het is aan de politie en het gerecht om het onderzoek te voeren."

De minister vindt dat er actie moet worden ondernomen tegen de zogenoemde exposegroepen, waar beelden en namen worden uitgewisseld, zowel van verdachten als slachtoffers. "Er gebeuren heel wat strafbare dingen op sociale media. Samen met het parket zullen we maatregelen nemen waardoor we de daders daarvan kunnen opsporen, vervolgen en bestraffen, want dit is totaal onaanvaardbaar."

Bekijk hier het gesprek met minister Van Quickenborne in "De zevende dag". 

Videospeler inladen...

Meest gelezen