Foto: Feme NeElke

"Agrarisch erfgoed" gezocht: historische foto's, landbouwwerktuigen en... Kempische koeien

De vereniging Erfgoed Voorkempen wil inventariseren waar er nog "agrarisch erfgoed", te vinden is,  zoals bijvoorbeeld historische objecten, oude foto's en landbouwwerktuigen. Maar het kan ook gaan over levend erfgoed, zoals Kempische geiten of roodbonte koeien. Het is niet de bedoeling om alles te kopen, wel om op te lijsten wat er is, om zo het verleden te kunnen reconstrueren. Mogelijk komt er later ook een tentoonstelling. 

Erfgoed Voorkempen gaat op zoek naar agrarisch erfgoed: alles wat te maken heeft met de boerenstiel in de Kempen. Het gaat niet alleen om oude objecten en foto's maar ook om levend erfgoed, dieren dus. Neel Van Hecken heeft samen met Elke Poppe de boerderij Ferme NeElke in Halle-Zoersel, een soort van Bokrijk voor de Kempische boerenstiel. "We hebben een oude langgevelhoeve en dat is stilaan uniek aan het worden in Vlaanderen", vertelt Neel Van Hecken op Radio 2 Antwerpen. "We hebben een Kempische roodbonte koe, maar ook een 100-tal Kempische heideschapen en Kempische hoenderen. Binnenkort verwachten we ook een Kempische geit, die van een zorgboerderij in Deurne komt."

(Beluister het gesprek en lees hieronder verder.)

Behalve heel wat dieren hebben Van Hecke en Poppe ook enkele historische voorwerpen die te maken hebben met de Kempische boerenstiel. "Aan landbouwalaam hebben we niet zoveel. Onlangs hebben we wel een Kempische kruiwagen gekregen van een buurman, die zei dat het een typisch element van hier is. Ik ben een beetje nostalgisch naar de tijd van Bokrijk, omdat ik dat een mooi evenwicht vond tussen natuur en landbouw. Dat willen we hier ook graag laten zien, dat dat nog kan."

Neel Van Hecken en Elke Poppe van Ferme NeElke

Ik ben nostalgisch naar de tijd van Bokrijk, omdat er toen een mooi evenwicht was tussen natuur en landbouw

Neel Van Hecken van Ferme NeElke in Halle-Zoersel

Wie wil bijdragen aan het onderzoek en nog verhalen, foto's, voorwerpen of dieren heeft van vroeger, kan terecht op de website van Erfgoed Voorkempen. Bedoeling is om er een tentoonstelling van te maken. 

Meest gelezen