Het ruimtetuig van Blue Origin beschikt over erg grote ramen om de planeet te kunnen bekijken.

Amazon-stichter Jeff Bezos vliegt eind volgende maand de ruimte in met zijn eigen commerciële vlucht

Op 20 juli lanceert het Amerikaanse bedrijf Blue Origin het eerste toeristische ruimtetuig. Jeff Bezos, stichter van de digitale supermarkt Amazon en van Blue Origin, zal aan boord zijn, net als zijn broer en een nog te bepalen klant. De open plaats wordt toegekend aan de persoon die het meest biedt op een veiling voor een ticket. De prijs bedraagt nu al 2,8 miljoen dollar.

Het was Bezos zelf die op Instagram de lanceerdatum en de details van de eerste toeristische vlucht in de ruimte bekendmaakte. Die zal plaatsvinden op 20 juli en naast Bezos en zijn broer Mark is er nog plaats voor een derde passagier. Het is nog niet zeker wie dat wordt, want het gaat om de winnaar van een veiling per opbod voor een ticket. De prijs staat daar nu al op 2,8 miljoen dollar, maar u kan nog bieden. Overigens zwaait Bezos op 5 juli af als CEO van Amazon.

Sinds ik vijf jaar was, droom ik ervan om in de ruimte te vliegen

Jeff Bezos

De cabine New Shepard kan in totaal zes passagiers tot een hoogte van 100 kilometer brengen. Ze trekt weliswaar geen baantjes rond de aarde, maar maakt eerder een kikkersprong net boven de rand van de ruimte. De passagiers kunnen dan een paar minuten genieten van gewichtsloosheid en de planeet bekijken vanuit grote ramen vooraleer de cabine via parachutes terugkeert naar de aarde.

Dat is veel geld voor enkele minuutjes, maar Blue Origin en ook andere concurrenten merken dat er voldoende belangstelling voor dit soort van vluchten is bij miljardairs. Dat klopt, want in totaal namen 5.200 mensen uit 136 landen deel aan de eerste ronde van de veiling voor een ticket. Voor een normale vlucht achteraf zou de prijs volgens het agentschap Reuters op 200.000 dollar liggen.

Blue Origin is overigens niet het enige bedrijf dat op die markt wil komen. Ook Virgin Galactic van de Britse zakenman sir Richard Branson heeft een gelijkaardig tuig ontwikkeld en ook Elon Musk mikt op de ruimte.

Blue Origin is niet vies van wat symboliek. Zo is de geplande lanceerdatum voor de eerste vlucht wellicht niet toevallig 20 juli. Op die dag in 1969 konden de Amerikaanse astronauten Neil Armstrong en Edwin Aldrin voor het eerst voet op de maan zetten. 

New Shepard, de naam van de cabine en draagraket, verwijst dan weer naar Alan Shepard, de Amerikaan die in 1961 een gelijkaardige kikkersprong maakte en zo als eerste Amerikaan in de ruimte kwam. Shepard zette tien jaar later zelf voet op de maan als commandant van Apollo-14.

AFP or licensors

Meest gelezen