André Rieu neemt nieuwe cd op: "Repeteren mag weer en we staan te trappelen"

De wereldberoemde Nederlandse dirigent en violist André Rieu ziet licht aan het einde van de tunnel. Met de coronaversoeplingen in Nederland sinds vorige week, is het ook weer mogelijk om terug iets met zijn orkest te doen. Het eerste project op de agenda is een nieuwe cd die vandaag opgenomen wordt.

André Rieu en zijn 50-koppig orkest hebben het moeilijk gehad het hoofd boven water te houden tijdens de afgelopen coronacrisis. De afgelaste Vrijthofconcerten in Maastricht dreigden een financiële fiasco te worden: "Samen repeteren was niet mogelijk, maar maandag beginnen we. Nu mag het weer en we staan te trappelen", zegt Rieu Op 1, een gezamenlijke productie van verschillende Nederlandse omroepen. "Ik kreeg telefoontjes uit veel landen met de vraag of we niet iets leuks hebben voor de mensen in de coronatijd, want er werd vanwege corona niks nieuws opgenomen. Daarom maken we al een tijdje compilaties van concerten voor de landen die daarnaar vragen. Dit was ook het enige dat we konden doen." 

We brengen natuurlijk niet alleen maar muziek, dus we doen er alles aan om de club zo goed mogelijk bij mekaar te houden. 

Pierre Rieu

"Maar maandag gaan we een cd maken want we mogen sinds vorige week weer samen met 50 personen, en het orkest bestaat uit 50 mensen. We hebben mekaar ook nauwelijks gezien." Er werken zo'n 120 mensen voor André Rieu en die moesten tijdens de coronacrisis natuurlijk allemaal doorbetaald worden. "Daar zijn we best trots op, want mensen ontslaan, betekent ook dat we aan het product zitten", zegt zoon Pierre, die de zakelijke belangen behartigt. "Want we brengen natuurlijk niet alleen maar muziek, dus we doen er alles aan om de club zo goed mogelijk bij mekaar te houden. En daar hebben we best wel wat voor over."

Stradivarius

Het kwam op een moment zelfs zover dat de violist zijn Stradivarius wou verkopen, maar zover is het gelukkig niet gekomen: "We hebben steun gehad, en ondertussen wordt die verlengd tot oktober", zegt André Rieu. "We hopen nu dat we in november terug kunnen gaan spelen." Ondertussen starten vandaag dus de opnamen van de nieuwe cd. Die zal "Happy Together" heten.

Meest gelezen