Brussels Gewest schaft mondmaskerplicht in openbare ruimte af

Het Brussels Gewest schrapt op 9 juni de verplichting om een mondmasker te dragen in de openbare ruimte. Dat heeft Brussels minister-president Vervoort (PS) vandaag bekendgemaakt. Ook het verbod op het verbruiken van alcohol tussen 10 uur 's avonds en 5 uur 's morgens wordt opgeheven.

Minister-president Rudi Vervoort heeft samen met de 19 Brusselse burgemeesters en de actoren van de Gewestelijke Veiligheidsraad beslist om de algemene mondmaskerverplichting in de openbare ruimte van het Brussels Gewest op te heffen. De beslissing is gebaseerd op twee overwegingen: de verbetering van de epidemiologische situatie en de lopende vaccinatiecampagne.

De Brusselse burgemeesters zullen wel, elk voor hun gemeente, de zones aangeven waar het dragen van een mondmasker wél nog verplicht is overeenkomstig het federaal ministerieel besluit. Het gaat dan over drukke plaatsen waar het onmogelijk is om een veilige afstand te bewaren. Daarnaast rekenen de minister-president en de lokale overheden op de verantwoordelijkheidszin van de inwoners van het Brussels Gewest om hun mondmasker te blijven dragen indien de afstandsregel van 1,5 meter niet bewaard kan worden.

Dat zal bijvoorbeeld zeker nog het geval zijn in de drukke winkelstraten, laat burgemeester Philippe Close (PS) van Brussel-stad weten. In een andere Brusselse gemeente, met name Etterbeek, zullen maskers nergens meer verplicht zijn, stelt burgemeester Vincent De Wolf (MR). Ook op het openbaar vervoer in Brussel blijven mondmaskers de regel, zo laat de MIVB weten. 

Meest gelezen