CD&V-voorzitter Coens over terugval in peilingen: "We moeten meer zeggen waar wij voor staan"

CD&V moet meer aan de mensen duidelijk maken waar de partij voor staat en wat de christendemocraten de laatste maanden al gerealiseerd hebben. Dat zegt voorzitter Joachim Coens in "Terzake".

Twee recente peilingen maken duidelijk dat CD&V in slechte papieren zit. De partij zou terugvallen tot ongeveer 10 procent van de stemmen, dat is 4 procent minder dan bij de vorige verkiezingen, wat op zich al een slecht resultaat was. "Die resultaten zijn hard binnengekomen bij ons", zegt Coens, en dat is besproken op het partijbureau vandaag. 

We hebben nochtans al heel wat gerealiseerd, zegt Coens, die verwijst naar de verhoging van de pensioenen voor zelfstandigen, de opening van de cafés, het mogelijk maken van gezinsvakanties, het organiseren van de vaccinatiecentra en de vergroening van het wagenpark. "Dat zijn allemaal realisaties en toch hebben we het gevoel dat dat bij de mensen niet altijd aan ons plakt, daar moeten we echt op inzetten."

Joachim Coens: "De slechte peiling hakt er bij onze mensen in" (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"We moeten nog meer zeggen waar het op staat, waar wij voor gaan. Wij zijn een partij die het moet hebben van dicht bij de mensen te staan, het digitale helpt ons daarbij niet. We moeten misschien ook vooraf beter zeggen waar we naar toe willen, zodat de mensen weten waar wij voor staan", aldus Coens. 

Joachim Coens: "Wat wij willen is ook wat de gemiddelde Vlaming wil" (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Het is niet de bedoeling om ruzie te maken, je kan ook gewoon je punt proberen te maken en wat wij dan uiteindelijk willen is ook wat de gemiddelde Vlaming wil. Maar die ziet het resultaat niet altijd bij ons terecht komen zegt Coens.

"Ik ben ervan overtuigd dat wij als christendemocraten echt wel aansluiten bij de onderbuik van wat mensen willen. De kleine man in de grote wereld die iets wil bereiken, de zorger waar wij voor staan, dat zijn thema's waar wij echt op plakken." In december houdt de partij een inhoudelijk congres, "maar we gaan niet wachten tot december en gaan nu al stap voor stap duidelijke standpunten innemen", besluit Coens. 

Bekijk hier het hele gesprek met Coens in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen