Coronablog: Brussel schaft algemene mondmaskerplicht af vanaf 9 juni

Van 28 mei tot 3 juni zijn op weekbasis gemiddeld 1.475 besmettingen per dag bevestigd. Het gemiddelde aantal besmettingen daalt daarmee onder de 1.500. Dat is langer dan 8 maanden geleden, van half september. Brussel schaft de algemene mondmaskerplicht af. Volg de belangrijkste updates in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Algemene mondmaskerplicht in Brussels Gewest vanaf 9 juni op de schop

De Brusselse Gewestelijke Veiligheidsraad heeft maandagmiddag beslist de algemene mondmaskerplicht in het gewest vanaf woensdag af te schaffen Zo meldden verschillende burgermeesters na afloop van het overleg.

"De vaccinatie gaat goed vooruit en de cijfers dalen.Vanaf 9 juni zal het dus niet meer verplicht zijn om een mondmasker te dragen in de buitenlucht, behalve in drukke winkelstraten. We vragen iedereen om voorzichtig en verantwoordelijk te blijven", schrijft de Brusselse burgemeester Philippe Close op Twitter. 

Na afloop van het Overlegcomité van vrijdag had minister-president Rudi Vervoort reeds aangegeven dat hij met de Brusselse burgemeesters zou overleggen over de specifieke Brusselse coronamaatregelen zoals de algemene mondmaskerplicht. Dat is dus maandagmiddag gebeurd. De mondmaskerplicht geldt niet meer vanaf woensdag, wanneer een reeks andere versoepelingen van het Overlegcomité van kracht worden.

Lees hier het volledige artikel:

Blik op de cijfers: Gemiddeld minder dan 1.500 bevestigde besmettingen per dag

 • Gisteren, op zondag 6 juni (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hebben 5.098.489 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 55,3 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 44,3 procent. 2.523.167 van hen zijn volledig beschermd.
 • Op 5 juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen gevaccineerd zullen worden. Zij zullen dus ook een uitnodiging krijgen. Daarom geven we vanaf nu ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.
 • Van 31 mei tot en met 6 juni werden elke dag gemiddeld 74 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 15 procent minder dan de week ervoor. Tussen 24 en 30 mei waren er gemiddeld 87 opnames per dag. Het aantal ziekenhuisopnames daalt al een maand.
 • Gisteren - zondag 6 juni - meldden de ziekenhuizen 65 opnames (-11 in vergelijking met zaterdag). 39 patiënten (-70) konden dan weer het ziekenhuis verlaten. De cijfers hebben betrekking op de opnames en ontslagen op zaterdag, vandaar het lage aantal ontslagen.
 • De ziekenhuizen rapporteerden gisteren een totaal van 967 covidpatiënten in het ziekenhuis (-11 in vergelijking met wat ze zaterdag meldden). Ook dat cijfer verwijst naar de situatie op zaterdag. Op weekbasis blijft het totale aantal patiënten in het ziekenhuis sterk dalen, met 21 procent.
 • 330 covidpatiënten liggen op intensieve zorg, -6 in vergelijking met gisteren. 204 (-5) hebben beademing nodig. Op weekbasis blijft ook het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg fors dalen, dit keer met 25 procent. Het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 27 procent.
 • Ter vergelijking: op 20 februari lagen 315 patiënten op intensieve zorg. Dat aantal was het laagste sinds het begin van de derde golf.
 • In de week van 28 mei tot en met 3 juni overleden elke dag gemiddeld 14 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 0 procent gedaald of gestegen in vergelijking met de week ervoor. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 25.033.
 • Tussen 28 mei en 3 juni werden per dag gemiddeld 1.475 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 20 procent minder dan de week ervoor. Het gemiddelde aantal besmettingen daalt onder de 1.500. Dat is geleden van half september: in de week van 14 tot 20 september werden gemiddeld 1.425 besmettingen bevestigd. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.070.802 besmettingen geregistreerd.
 • Tussen 28 mei en 3 juni werden dagelijks gemiddeld 45.000 tests afgenomen. Dat is 2 procent meer dan de week ervoor.
 • De positiviteitsratio tussen 28 mei en 3 juni (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 3,9 procent (0,9 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat iets minder dan 4 op de 100 van de afgenomen testen positief waren. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houden het cijfer van 4 aan.
 • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,89. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Op 5 juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) beslist dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd zullen worden. Daardoor geeft VRT NWS vanaf nu ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Tsjechië opent grenzen voor toeristen uit alle EU-landen

Tsjechië opent vanaf 21 juni de grenzen voor toeristen uit alle EU-landen en Servië. Dat kondigt minister van Volksgezondheid Adam Vojtech maandag aan. De reizigers moeten aantonen dat ze een vaccin hebben gekregen, negatief zijn getest of genezen zijn. Het volstaat wanneer de eerste vaccinatie meer dan 22 dagen geleden is.

De toeristische sector in Tsjechië had sterk te lijden onder de coronapandemie. Het aantal buitenlandse hotelgasten lag in 2020 ongeveer 75 procent lager dan in 2019.

WHO roept vaccinfabrikanten op om helft geproduceerde vaccins aan Covax te schenken

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft maandag de producenten van coronavaccins opgeroepen de helft van hun productie dit jaar ter beschikking te stellen van Covax. Daartoe heeft Tedros Adhanom Ghebreyesus, de topman van het WHO, maandag opgeroepen.

Terwijl de vaccinatiegraad in de rijke landen erop vooruitgaat, komt het Covax-initiatief dat een gelijke toegang tot vaccins voor lage- en middeninkomenslanden nastreeft, maar niet op kruissnelheid.

Bovendien heeft India, de grootste leverancier aan Covax, de export van coronavaccins aan banden gelegd om de strijd tegen de epidemie die in het land stevig woedt, het hoofd te bieden.

Op 4 juni heeft Covax meer dan 80 miljoen doses geleverd aan 129 landen. Dat is een stuk lager dan oorspronkelijk vooropgesteld. Daarom heeft het WHO rijke landen andermaal opgeroepen om vaccins te delen. Maar de Wereldgezondheidsorganisatie richtte zich maandag ook rechtstreeks tot de vaccinproducenten. 

Europees Parlement keert terug naar Straatsburg

Maandagavond heeft het Europees Parlement voor het eerst sinds het losbarsten van de coronacrisis in februari vorig jaar een plenaire zitting in Straatsburg geopend. "De hervatting van onze werkzaamheden hier is een signaal van hoop en vertrouwen", zei voorzitter David Sassoli.

De 705 Europarlementsleden zijn niet meer afgereisd naar het halfrond in Straatsburg sinds februari 2020. Sindsdien vinden de maandelijkse plenaire zittingen plaats in Brussel in een "hybride" format: sommige volksvertegenwoordigers zijn fysiek aanwezig, terwijl andere vanop afstand stemmen en deelnemen aan de debatten.  

Dat format blijft ook deze week in voege. Het Europees Parlement kon maandagmiddag nog niet precies meedelen hoeveel parlementsleden naar de Elzas zijn afgereisd, maar de epidemiologische situatie en de reisbeperkingen zorgen nog steeds voor grote terughoudendheid. Het merendeel van de leden, ook onder de 21 Belgen, zal vanop afstand deelnemen. Ook het aantal aanwezige personeelsleden van het parlement en medewerkers van fracties is tot het minimum beperkt.  

Videospeler inladen...

Binnen- en buitenplan voor erediensten vastgelegd in protocollen

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne heeft met de vertegenwoordigers van de verschillende erediensten en de georganiseerde vrijzinnigheid nieuwe protocollen afgesproken om de versoepelingen die op 9 juni ingaan ordentelijk en met respect voor de coronamaatregelen te laten verlopen.

Sinds 8 mei kunnen (ere)diensten plaatsvinden in open lucht met een maximum van 50 personen. Vanaf woensdag 9 juni kunnen (ere)diensten binnen plaatsvinden met een maximum van 100 personen en buiten met een maximum van 200 personen. Op 1 juli worden deze maxima opgetrokken naar respectievelijk 200 en 400.

Maandag zijn het protocol Binnenplan en het gewijzigde protocol Buitenplan vastgelegd, na positief advies van het Corona-commissariaat. Ze treden vanaf woensdag in werking. De protocollen bevatten specifieke afspraken voor de verschillende (ere)diensten.

Zo zullen er geen schalen of mandjes rondgaan voor geldinzamelingen, maar moet geld coronaproof ingezameld worden aan verzamelpunten. Bij gezangen wordt er steeds 5 meter afstand gehouden tussen de koorleden/voorzangers en de aanwezigen, en zullen koorleden of voorzangers hun mondmasker aanhouden als ze geen onderlinge afstand van minstens 3 meter houden. Bij huwelijken worden de ringen op voorhand klaar gelegd en enkel vastgenomen door het bruidspaar.

Daarnaast zijn er ook afspraken gemaakt over bijvoorbeeld doopsels, de handoplegging, de ziekenzalving, het Heilig Avondmaal, het uitdelen van het antidoron (gezuurd brood dat gezegend is), het individuele gebedstapijt in moskeeën, de Heilige Communie, Dana-ceremonies, geboortefeesten, lentefeesten en feesten van de vrijzinnige jeugd. 

Bekijk hier het uitgewerkte protocol zoals het op kerknet.be is gepubliceerd.

Slovakije start als tweede land in de EU met het Russische vaccin Spoetnik V

Slovakije is vandaag begonnen met het toedienen van Spoetnik V-vaccins. Na Hongarije, is het het tweede land binnen de Europese Unie dat de Russische vaccins inzet voor zijn vaccinatiecampagne. 

Het vaccin is nog niet goedgekeurd door het Europese Geneesmiddelenagentschap, maar Slovaken kunnen zich op vrijwillige basis opgeven om zich ermee te laten vaccineren. Tot nu toe deden dat slechts 5000 mensen, terwijl er 200.000 dosissen beschikbaar zijn. 

Een geheime deal rond die bestelling vaccins zorgde vorige maand nog voor een politieke rel en bracht de Slovaakse regering ten val. De voormalige eerste minister Igor Matovic had in het geheim 2 miljoen dosissen Spoetnik V besteld.

Naast Spoetnik V, vaccineert Slovakije ook met Pfizer, Moderna en AstraZeneca.

India maakt vaccins gratis voor volwassenen vanaf 21 juni

Volwassen Indiërs kunnen vanaf 21 juni gratis een coronavaccin krijgen. Premier Narendra Modi kondigde in een televisietoespraak aan dat de federale overheid het vaccinatiebeleid overneemt van de deelstaten. Op dit moment geeft de federale overheid slechts gratis vaccins aan ouderen en belangrijke hulpverleners. 

Het inenten van volwassen tussen 18 en 45 jaar wordt overgelaten aan de deelstaten en particuliere ziekenhuizen, die daarvoor een vergoeding mogen vragen. Dat zal dus vanaf 21 juni veranderen.

De federale overheid zal 75% van de vaccins aankopen van leveranciers en laat 25% van de verantwoordelijkheid in de handen van de private ziekenhuizen. Ze mogen nog een vergoeding vragen, maar deze wordt begrensd tot maximaal 150 Indische roepies (1.7 euro).

India heeft het nog altijd lastig met het hoge aantal coronabesmettingen. Bijna 3,5 procent van de Indiase bevolking is volledig gevaccineerd. Het vaccinatiebeleid verliep vaak stroef door spanningen tussen de federale overheid en de deelstaten.

Malta meldt geen nieuwe coronabesmetting sinds 11 maanden

Malta heeft afgelopen zondag voor het eerst sinds 25 juli 2020 geen enkele nieuwe coronabesmetting geregistreerd. Momenteel telt het eiland nog slechts 72 coronagevallen. Het lage cijfer is te danken aan de razendsnelle vaccinatiecampagne. 

Ongeveer 75 procent van de volwassen bevolking heeft minstens een eerste prik gekregen, waardoor het land volgens de gezondheidsautoriteiten de "drempel van groepsimmuniteit" heeft bereikt. 

Toch blijft minister van Volksgezondheid Chris Fearne voorzichtig: "Het is essentieel dat we onze discipline en verantwoordelijkheid aanhouden." Sinds 1 juni zijn toeristen ook opnieuw welkom op het eiland. Reizigers moeten daarvoor wel een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur) kunnen voorleggen.

Overlegcomité van 11 juni wordt week uitgesteld

Het volgende Overlegcomité met vertegenwoordigers van de verschillende regeringen van het land vindt plaats op vrijdag 18 juni. Eerder was het aangekondigd voor 11 juni, maar het is met een week uitgesteld. Op het volgende Overlegcomité zal het onder meer gaan over de versoepeling van de sociale contacten.

Meest gelezen