correcties en aanvullingen  in juni

Soms slagen mediagebruikers erin om de redactie op fouten en onnauwkeurigheden te betrappen. Soms is een aanvulling nuttig. De burgemeester van Glabbeek laat weten dat zijn gemeentediensten wel degelijk de wateroverlast bestreden hebben. Astra Zeneca beschermt al na twee weken en geen vier. De Commune van Parijs was niet de eerste historische gebeurtenis die werd gefotografeerd en Benjamin Netanyahu verliest geen immuniteit tegen rechtsvervolging wanneer hij geen premier van Israël meer is.

ombudsman
Ombudsman

Burgemeester Reekmans van Glabbeek : “Gemeentediensten waren wel aanwezig.”

In het radionieuws op Radio 1 van 12u00 en 13u00 werd verslag uitgebracht over de wateroverlast in Glabbeek. Daarbij werd gezegd dat in deelgemeente Kapellen, er geen gemeentelijke diensten of brandweer te zien waren om de mensen te helpen.  Eén van de buurtbewoners sprak daar ook over in een interview met de journalist.

De journalist was vrijdagmorgen 18 juni rond tien uur in Kapellen en houdt vol dat hij daar op dat moment geen hulpdiensten heeft gezien. Burgemeester Peter Reekmans laat nu weten dat uit het logboek van de gemeentediensten blijkt dat ze om half zes ‘s ochtends al in de Kapellenstraat actief waren. Nog voor de journalist aanwezig was. Ze hebben er met name rioleringsingangen weer vrijgemaakt zodat de afwatering terug kon werken.

Het radionieuws heeft nooit willen beweren dat de gemeentelijke diensten of brandweer geen inspanningen zouden hebben geleverd, alleen dat de nood zo groot was dat niet iedereen onmiddellijk kon geholpen worden.

Radio 1 had burgemeester Peter Reekmans ook gecontacteerd voor informatie maar door praktische omstandigheden was het niet tot een interview gekomen. De burgemeester hecht eraan om te verduidelijken dat de gemeentelijke diensten al vroeg in de ochtend alle zeilen hadden bijgezet.  Ook in de Kapellenstraat hebben ze de wateroverlast bestreden. 

Het duurt geen vier weken voor Astra Zeneca bescherming biedt

In Het journaal van 4 juni om 19 uur bevatte de grafiek “Bij terugkeer naar België”  een fout. Wie twee vaccinaties van het AstraZeneca vaccin gekregen heeft, wordt al na twee weken als volledig beschermd beschouwd, en dus niet pas na vier weken, zoals op de grafiek te lezen was. De grafiek hoorde bij het item "reizen na 1 juli". 

Na een volledige vaccinatie met AstraZeneca (2 prikken) geldt dus dezelfde wachtperiode als bij volledige vaccinatie met Pfizer (2 prikken), Moderna (2 prikken) en Johnson & Johnson (1 prik).  Na die wachttijd kan je op basis van je vaccinatie een coronapaspoort krijgen. 

De Commune van Parijs was niet de eerste historische gebeurtenis die gefotografeerd werd

In het middagjournaal van 6 juni zat een reportage over een tentoonstelling in Luik die de Commune van Parijs herdenkt. In de intro van de reportage werd gezegd dat de Commune van Parijs "... de eerste historische gebeurtenis is, die fotografisch werd vastgelegd".

Dat is niet juist. Ook van de Krimoorlog en de Amerikaanse Burgeroorlog bestaat bijvoorbeeld heel wat fotomateriaal en die dateren van voor de Commune van Parijs. De Commune van Parijs was wel één van de eerste historische gebeurtenissen die mede dankzij fotomateriaal ruime bekendheid kreeg.

Benjamin Netanyahu verliest niet zijn immuniteit als hij premier af is

In de uitzending van Terzake van 3 juni werd gezegd dat de Israëlische premier Netanyahu zijn immuniteit verliest zodra hij geen premier meer is. Dat klopt niet. Netanyahu heeft nooit immuniteit gehad.  

Nadat Netanyahu bijna een kwarteeuw zijn stempel kon drukken op de  Israëlische politiek, lijkt het erop dat er een nieuwe Israëlische premier zit aan te komen.  In de reportage met een overzicht van zijn carrière werd ten onrechte beweerd dat Netanyahu zijn immuniteit kon verliezen. 

De eerste minister heeft in Israël niet bij voorbaat politieke immuniteit. Hij heeft wel het recht om immuniteit te vragen aan het parlement, maar daar zijn strikte voorwaarden aan verbonden. Netanyahu heeft begin januari immuniteit aangevraagd.  Critici zeiden toen dat hij dat alleen maar deed om de rechtsgang te vertragen. Eind januari trok hij zijn aanvraag terug in. Hij heeft dus nooit immuniteit gehad. De rechtszaak tegen Netanyahu is overigens eerder dit jaar al van start gegaan, terwijl hij nog premier was.

Bijna "Vervallen" vaccins

In een schermtitel in het Journaal van 19 juni is ook gezegd dat Israël vervallen vaccins leverde aan de Palestijnse gebieden. Dat had bijna vervallen moeten zijn.  De Palestijnse autoriteit heeft de vaccins geweigerd.

 

 

Deze pagina kwam tot stand met de medewerking van Hannelore De Raeve en Wannes Eggermont.

Meest gelezen