Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

David Doesjman, de laatste bevrijder van het nazi-concentratiekamp Auschwitz, is overleden

In München is de Russische oorlogsveteraan David Doesjman overleden. Doesjman was de laatste overlevende van de Sovjetmilitairen die op 27 januari 1945 het vernietigingskamp van Auschwitz hebben bevrijd. Na de oorlog koos hij voor een sportcarrière in het schermen en was hij op de Olympische Spelen van 1972 in München getuige van de Palestijnse terreuraanval tegen Israëlische atleten. 

David Doesjman was 98 en is overleden in zijn woonplaats nabij München in het zuiden van Duitsland. Hij is geboren in Rusland en was van Joodse afkomst. In een interview met het Britse persbureau Reuters zei Doesjman enkele jaren geleden dat dat hem al meteen een stigma opleverde: Jood zijn in de Sovjet-Unie. Bovendien werd zijn vader in de jaren 30 naar een gevangenkamp gestuurd en werd hij voor het regime van dictator Stalin "een vijand van het volk". 

We reden door de omheining met onze tanks, gaven voedsel aan de gevangenen en reden verder

Doesjman belandde tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Rode Leger en werd tankchauffeur. Zo kwam hij in de ochtend van 27 januari 1945 bij het beruchte nazi-concentratiekamp van Auschwitz in wat nu Polen is. Doesjman reed met zijn tank het elektrisch geladen hek rond het kamp omver om de gevangenen te bevrijden. Het beeld van de duizenden uitgehongerde gevangenen maakte een diepe indruk op hem. "Het is totaal onbegrijpelijk hoe zoiets is kunnen gebeuren". In Auschwitz zijn tijdens de oorlog meer dan 1,1 miljoen mensen vermoord. De meesten van hen waren Joden. (Lees verder onder de foto).

Zijn eenheid bleef echter niet lang in Auschwitz, maar moest verder westwaarts oprukken richting Berlijn. Pas na de oorlog zou hij meer vernemen over Auschwitz. Tijdens gevechten raakte hij zwaargewond en moest er een long verwijderd worden. Toch had Doesjman geluk, want slechts 69 van de 12.000 manschappen in zijn divisie overleefden de oorlog.

Een nieuw leven in het schermen

Die verwondingen weerhielden Doesjman er niet van om een succesvol sportman te worden. Zo werd hij in eigen land kampioen in het schermen, een passie die hij tot voor enkele jaren zou beoefenen. Na zijn eigen sportcarrière was Doesjman tientallen jaren lang de trainer van het vrouwenteam van de Sovjet-Unie.

Zo was hij in 1972 getuige van een ander drama: dat van de gijzeling en moord op Israëlische atleten door Palestijnse terroristen tijdens de Olympische Spelen in München.

Die laatste stad werd zijn woonplaats. In 1996 verhuisde Doesjman naar München. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen