Radio 2 - Plaatsing van het inschuifhuis
Jeroen Desmecht

Eerste aanpasbaar, ecologisch rijhuis wordt geplaatst in Gent: "We kunnen het gewoon tussen de andere huizen inschuiven"

In Gent is vandaag het eerste Mobble rijhuis geïnstalleerd. Dat is een flexibel aanpasbare en bio-ecologische rijwoning opgebouwd uit verschillende modules of onderdelen. "Het inschuifhuis kan altijd verplaatst worden of terug naar ons atelier komen om te demonteren en hergebruiken", vertelt Kristof De Jaegher, bestuurder van Mobble. 

De Mobble rijwoning, die vandaag is geplaatst in Gent, is niet zo maar een gewone woonst. Het volledige huis werd gebouwd in een atelier in Eeklo en kan makkelijk verplaatst worden. "We hoefden niet constant naar de werf te rijden en waren niet afhankelijk van de weersomstandigheden", legt Kristof De Jaegher, bestuurder van Mobble, uit. "We konden zo efficiënter bouwen en hadden minder afval, aangezien alles centraal in het atelier kon gedaan worden."

Alles kan hergebruikt worden en zo dragen wij ons steentje bij aan de ecologie

Kristof De Jaegher, bestuurder van Mobble

Samenwerking UGent

Het inschuifhuis is het resultaat van een samenwerking tussen "inhout", een team van bio-ecologische bouwers, en een aantal studenten van de Universiteit Gent. "Het begon 2 jaar geleden, toen we beslist hebben om het project van enkele studenten van de UGent verder te zetten", zegt De Jaegher. "Zij hadden een onderzoek gestart naar nieuwe manieren om te bouwen, betaalbaar maar toch ecologisch en gezond." Ze wonnen daarmee vijf prijzen op een internationale wedstrijd: de Solar Decathlon Europe in 2019. 

Zo werd het onderzoek concreet gemaakt en omgezet in een industrieel project. "Vorig jaar zijn we gestart met de productie van modulaire huizen, in het atelier in Eeklo. Dit huis is ons zevende, maar het is wel de eerste rijwoning, want de eerdere waren telkens vrijstaande huizen."  Ook LabLand vzw werkte mee aan het project, maar het ontwerp is van architect Nikolaj De Meulder. 

Lees verder onder de foto

Radio 2 - Om de 2 modules op elkaar te plaatsen, was er een kraan nodig

Snelle transformatie

De eigenares van het huis, Klara, heeft zelf gekozen om een Mobble te laten bouwen. "Zij gaat van een oude bouwvallige woning naar een volledig nieuwe, bijna energieneutrale woning op 4 tot 6 weken tijd", geeft De Jaegher mee. "Begin mei werd haar huis gesloopt en nu plaatsen we het nieuwe." Het budget voor haar nieuwe woning werd op voorhand vastgelegd, wat zorgde voor geruststelling en zekerheid.

Zo bestaat het inschuifhuis uit 2 modules, zijnde 2 verdiepingen. "Het enige wat er nog moet gebeuren vandaag, is de gevelbekleding netjes maken zodat het mooi aansluit op de bestaande rijhuisjes", vertelt hij. "Maar mocht ze dat ooit willen, kan er makkelijk een module weggenomen of aangepast worden."

Meest gelezen