Jurgen Eeckhout

Ex-schooldirecteur Patrick Descamps is de nieuwe Gentse belleman: "Een eer om Jempi op te volgen"

Gent heeft sinds afgelopen weekend een nieuwe "eerste belleman": de gepensioneerde schooldirecteur Patrick Descamps (69) uit Drongen. Hij neemt de fakkel over van Jean-Pierre 'Jempi' Van der Perre, die in mei overleden is. "Het is een eer om dit te mogen doen, en al zeker in opvolging van Jempi", zegt de belleman.

Al sinds 2016 mag Patrick Descamps zich officieel een belleman noemen, maar nu mag hij de taak van "eerste belleman" op zich nemen. Hij volgt Jean-Pierre Van der Perre op, die in mei overleden is aan longkanker. 

Krachtige stem

Enkele jaren na zijn pensioen kwam Descamps in contact met de stiel via een advertentie in de krant. "Belleman is een knelpunthobby geworden door de vele aanvragen. Daarom werd een wedstrijd georganiseerd om een extra belleman te zoeken", vertelt hij. Descamps kwam als winnaar uit de bus en werd aangeduid als aspirant-belleman. 

Ik kon als enige het lawaai van de kinderen op de speelplaats overtreffen met mijn stem
Patrick Descamps, eerste belleman van Gent

Een belleman heeft een luide stem nodig, maar dat is voor de ex-schooldirecteur geen probleem. "Ik kon als enige het lawaai van de kinderen op de speelplaats overtreffen met mijn stem." Naast een uitstekend stembereik mag natuurlijk ook een goede bel niet ontbreken. Op een online veiling wist Descamps een 100 jaar oude schoolbel op de kop te tikken.

Als tweede belleman mocht Descamps al rondleidingen, kermissen en congressen in goede banen leiden. Nu zal hij instaan voor grotere evenementen, zoals de Gentse Feesten. Zijn volgende opdracht staat gepland op 9 juli, als de Omgang van de Stroppendragers in het Gravensteen gefilmd wordt. 

Beluister hier het gesprek met Patrick Descamps op Radio 2 Oost-Vlaanderen:

Jurgen Eeckhout
kasto80

Meest gelezen