Radio 2 - Zwerfvuil in Aalter

50-tal feestende jongeren laten zwerfvuil achter in Aalter: "Zo'n puinhoop is ronduit schandalig"

Afgelopen weekend heeft een groep van ongeveer 50 jongeren een ware ravage achtergelaten in Aalter. In de omgeving van het gemeentehuis hadden ze een feestje gehouden, met drank en eten. De politie schreef daarop coronaboetes uit, maar bij hun vertrek lieten ze al hun afval liggen. "Het kan gewoonweg niet, dat ze zo'n stort achterlaten", vertelt schepen van Openbare Netheid Dirk De Smul (CD&V/N-VA). 

Dit weekend hebben een 50-tal jongeren stukgegooide flessen, verpakkingen van frieten en lege blikjes achtergelaten na een feestje. De jongeren hadden zich aan het gemeentehuis verzameld en hielden geen rekening met de coronamaatregelen. De politie heeft een groot aantal van hen beboet, maar bij het verlaten van het terrein bleef hun afval achter. "Ik betreur het ten zeerste, voor de mensen van Aalter Proper die alles zijn moeten komen opruimen en alles proberen mooi te houden", zegt schepen van Openbare Netheid Dirk De Smul (CD&V/N-VA). 

Het getuigt van totaal geen respect voor de samenleving en voor de mensen die ervoor zorgen dat alles proper blijft

Dirk De Smul, schepen van Openbare Netheid (CD&V/N-VA)

Overleg met de politie

Hoewel het het eerste incident van dit kaliber is, vindt schepen De Smul dat ze zich verder moeten voorbereiden op zulke situaties. "Ik hoop dat het zich niet meer voordoet, maar als het zou gebeuren, moeten we een aanpak hebben", legt hij uit. "Het gemeentebestuur moet samen met de politie eens beraadslagen over wat we kunnen doen in de toekomst." Voorloppig blijft het bij sensibiliseren en de jongeren oproepen om hun afval mee te nemen. 

Diep teleurgesteld

Schepen De Smul begrijpt het gedrag van de feestende jongeren niet, vooral het feit dat ze hun zwerfvuil hebben laten liggen. "Ik snap dat ze willen buitenkomen en hun vrienden willen zien, maar het verontrust me dat ze gewoon hun rommel achterlieten", zucht hij. "Wij doen dat ook niet graag, boetes uitschrijven, maar als de jongeren niet meewerken, is dat het enige wat we kunnen doen."

kasto80

Meest gelezen