Radio 2

Kortrijk geeft middenstanders korting voor CO2-meter

Kortrijkse horeca- en handelszaken kunnen CO2-meters aankopen met een korting van 10 procent. “Die apparaatjes zijn nodig om woensdag 9 juni ook de binnenruimte van horecazaken te openen”, zegt de schepen van Ondernemen, Arne Vandendriessche (Open VLD). Cocktail & Lounge Bar Moodis in de Wijngaardstraat is al voorbereid. “Ik liet in 2019 een moderne luchtverversingsinstallatie plaatsen”, zegt zaakvoerder Marc Boone. 

Kortrijk kent 300 horeca- en handelszaken die een beroep kunnen doen op de maatregel. “Naast de korting is er ook een leveringsgarantie dat ze de apparaatjes zullen hebben op 9 juni”, zegt Vandendriessche. De meter is nodig om de luchtkwaliteit in de gaten te houden, want de regels zijn onverbiddelijk. Volgens het laatste ministerieel besluit moeten uitbaters vanaf 900 ppm (parts per million) CO2 compenserende maatregelen nemen. Boven de 1200 ppm, aldus het ministerieel besluit, moet de zaak onherroepelijk dicht. 

Goede service van de stad

Moodis opende in 2019 de deuren op de hoek van de Vlasmarkt en de Wijngaardstraat.  Veel plezier hebben de uitbaters nog niet gehad sindsdien, want 2 lokcdowns lang bleef de zaak dicht. Maar ze beschikken nu wel over één groot voordeel.  “Bij de inrichting 2 jaar geleden opteerden we voor een ventilatie D-systeem, een mechanische aan- en afzuiging van de lucht. Hierdoor zijn we perfect voorbereid om aan de norm te voldoen en de gepaste maatregelen te nemen”, zegt Boone. “Met onze installatie moet dat zeker lukken.”

Radio 2

Meest gelezen