© Wavebreak Media - creative.belgaimage.be

1 op de 10 coronapatiënten heeft na zes maanden nog symptomen

Minstens één op de tien coronapatiënten heeft zes maanden na de besmetting nog altijd last van één of meerdere symptomen. Dat blijkt uit een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg. De langdurige klachten kunnen ontstaan bij patiënten van alle leeftijden, zelfs bij wie niet heel ziek is geweest en niet in het ziekenhuis is beland. De symptomen zijn zeer uiteenlopend en kunnen gaan van hoofdpijn en vermoeidheid, tot kortademigheid en hartkloppingen.

Heel wat coronapatiënten blijken maanden na hun besmetting nog last te hebben van één of meerdere symptomen. Dat bleek ook al uit de verhalen van patiënten zelf, die onze redactie bereikten. Langdurige covidpatiënten trokken ook al meermaals aan de alarmbel en drongen aan op meer aandacht voor hun situatie.

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft nu een studie klaar met meer concrete cijfers, gebaseerd op internationale wetenschappelijke studies. Daaruit blijkt inderdaad dat een grote groep coronapatiënten nog weken en maanden last kan hebben van heel uiteenlopende symptomen.

"Minstens één op de tien coronapatiënten heeft zes maanden na de besmetting nog altijd last van symptomen", zegt onderzoeker Koen Van den Heede. "Zelfs patiënten die de ziekte slechts mild hebben doorgemaakt en thuis uitgeziekt hebben, kunnen nog maanden last hebben van één of meerdere symptomen."

Wie in het ziekenhuis werd opgenomen, loopt wel meer kans om langdurige klachten te ontwikkelen, blijkt uit de studie. Tot 72 procent van de gehospitaliseerde coronapatiënten heeft na 3 maanden nog één of meerdere symptomen. Na een half jaar is dat nog bij 60 procent van de opgenomen coronapatiënten het geval. 

Maar dus ook wie niet in het ziekenhuis is beland, kan langdurige klachten ontwikkelen na een coronabesmetting. Zo'n 4 op de 10 hebben één tot drie maanden later nog last van symptomen. Na een half jaar is dat nog bij 15 procent van de patiënten het geval. 

Typisch is dat de symptomen verdwijnen en daarna toch weer opduiken

Koen Van den Heede, onderzoeker Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg

"De meest gerapporteerde symptomen zijn vermoeidheid, kortademigheid, hoofdpijn en concentratiestoornissen", zegt Koen Van den Heede. "Maar typisch is dat die symptomen heel uiteenlopend zijn en vaak ook verdwijnen en weer terugkomen. Na een periode van schijnbare beterschap, hervalt een deel van de patiënten."

Andere symptomen die gedurende weken en maanden kunnen blijven voorkomen zijn: koorts, hoest, pijn op de borst, smaak- en geurstoornissen, geheugenproblemen, huidaandoeningen, buikpijn, diarree en misselijkheid.

"Het is belangrijk dat het brede publiek weet dat niet iedereen na twee weken volledig hersteld is. Het toont ook aan hoe belangrijk het is om een infectie te voorkomen door de maatregelen te volgen en je te laten vaccineren", zegt Van den Heede.

In oktober komt het KCE met een finaal rapport, aangevuld met cijfers specifiek voor België, en een beleidsadvies rond langdurige covid in België.

De regering wacht op dat advies om langdurige covid officieel als chronische aandoening te erkennen. Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke wil dat er ook praktijkrichtlijnen komen voor gezondheidswerkers en werkgevers. De commissie Volksgezondheid en de Kamer keurden de resolutie al unaniem goed in april.

Meest gelezen