Foto van het jonge vluchtelingetje Artin werd genomen door Bruno Libbrecht uit Heuvelland.

Lichaam van peuter die verdronk bij overtocht Kanaal is gevonden in Noorwegen

Het lichaam van een peuter, dat op nieuwjaarsdag werd gevonden aan de zuidwestkust van Noorwegen, is dat van een 15 maanden oud jongetje dat in oktober vorig jaar vermist werd in het Kanaal. Artin was het jongste kind van een Koerdisch-Iraans gezin dat de oversteek wilde maken van Frankrijk naar Engeland. Het hele gezin kwam daarbij om het leven. 

De Noorse politie heeft bevestigd dat het lichaampje dat op nieuwjaarsdag werd gevonden in Karmøy aan de zuidwestkust van Noorwegen dat van Artin is. Hij was het jongste kind van een Koerdisch-Iraans gezin dat in oktober vorig jaar samen met 15 andere vluchtelingen en migranten het Kanaal probeerde over te steken. 

Ze vertrokken vanuit Loon-Plage in de buurt van Duinkerke, dicht bij de Belgische grens. Maar door het slechte weer op het Kanaal kapseisde hun bootje en kwamen ze in het water terecht. 

15 mensen werden levend uit het water gehaald, maar het Koerdisch-Iraanse gezin - vader, moeder en drie kinderen van 9 en 6 jaar en 15 maanden - overleefde het niet. Het lichaam van het jongste kind was lang vermist, tot het dus op nieuwjaarsdag werd gevonden in Noorwegen.

De trieste ontdekking was aanvankelijk een raadsel voor de Noorse politiediensten. "We hadden in Noorwegen geen meldingen over vermiste baby's. Geen enkele familie had contact opgenomen met de politie", liet de Noorse politie weten. De kleren waarin het kind werd gevonden, deden vermoeden dat het jonge slachtoffer uit het buitenland kwam. DNA-onderzoek wees uiteindelijk uit dat het lichaam dat van Artin is. 

Het kind zal worden begraven in Iran. De familie was afkomstig van Sardasht, een stad in het noordwesten van Iran, niet ver van de grens met Irak. Het grootste deel van de bevolking daar zijn Koerden.  

Bruno Libbrecht uit Heuvelland leerde het gezin kennen toen hij met zijn familie een vluchtelingenkamp in Duinkerke bezocht. Hij nam de foto van het jongetje, bovenaan dit artikel, en getuigde eerder bij Radio 2 West-Vlaanderen over zijn ontmoeting met het gezin van Artin.

Meest gelezen