Pexels - Ryutaro

Marokkaanse gemeenschap in Gent blij met mogelijk bezoek aan familie in Marokko: "Het is hier precies wereldnieuws"

Mohamed El Bakali uit Gent is blij met de mogelijkheid om binnenkort zijn familie in Marokko terug te kunnen bezoeken. Vanaf 15 juni zal Marokko opnieuw vluchten toelaten. "Iedereen in onze gemeenschap is ermee bezig. Het is echt wereldnieuws voor ons."

Marokkaanse autoriteiten gaan vanaf volgende week, 15 juni, opnieuw langzaamaan vluchten toelaten. Dat is goed nieuws voor Marokkaanse Belgen die hun familie willen bezoeken na een lange coronaperiode. Mohamed El Bakali uit Gent is een van de Belgen met Marokkaanse roots die ernaar uitkijkt zijn familie terug te zien: "Ik niet alleen, ik, samen met alle andere Marokkanen", zegt hij aan Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Wereldnieuws

El Bakali besefte zelf nog niet zo goed hoe de mogelijkheid tot bezoek aan familie leeft binnen de Marokkaanse gemeenschap, zegt hij: "Toen het gisteren bekend werd gemaakt, ging het rond op sociale media alsof het wereldnieuws was. Van overal kwamen berichten dat het luchtruim weer opengaat, en dat er zelfs via boten kan gereisd worden. Ook al was je niet mee, dan ging je het wel zijn", lacht El Bakali.

Van overal kwamen berichten dat er weer vluchten zouden zijn
Mohamed El Bakali uit Gent

Het is geleden van de zomer in 2019 dat hij zijn familie in Marokko zag. "Dat was de laatste keer. Vorige zomer kon het niet omwille van corona. Voor deze zomer duurde het lang eer we wisten of het kon of niet. Nu moeten we een keuze maken of we al dan niet gaan." El Bakali zelf twijfelt nog: "We willen heel graag, maar we zijn bang dat het te druk gaat zijn als we daar op vakantie zouden gaan."

Vaccinatiegraad in Marokko

Volgens wat El Bakali hoort van zijn familie, is de situatie met corona in Marokko wel gunstig: "Onze oudere generatie volgt dat daar allemaal op de voet. Ze zijn daar zeer vroeg begonnen met vaccineren, en dat loopt vlot blijkbaar." Veel mensen kregen er ook al een tweede vaccinatie, en dat stelt enigszins gerust: "Dat speelt in ons voordeel en doet minder twijfelen. Als het overgrote deel daar gevaccineerd is, is de besmettingsgraad ook al veel minder."

Er zal niet plotseling uitbundig gevierd worden tijdens het komende Offerfeest
Mohamed El Bakali uit Gent

Naast het wikken en wegen, wil hij wel heel graag zijn familie terugzien. "Het Offerfeest valt ook midden in de zomer. Dan zouden we, na twee jaar, nog eens kunnen vieren met mijn nonkels, tantes en de andere familieleden." Maar is hij niet bang dat dergelijk feest voor een opflakkering kan zorgen van het coronavirus? "Veel mensen zijn er nu gevaccineerd, wat ervoor zorgt dat je alleszins minder ernstig ziek wordt. Ik denk dat de regels sowieso zullen gerespecteerd worden. Er zal niet plotseling uitbundig gevierd worden."

El Bakali zal snel moeten beslissen of hij nog met zijn gezin zal gaan. "Anders is er geen plaats meer, of worden het heel dure tickets." 

Belgen die Marokko binnen willen, zullen een vaccinatiecertificaat of een recente negatieve PCR-test moeten voorleggen.

Meest gelezen