Mountainbiketeam politie LRH scherpt skills aan tijdens opleiding. "Een politieploeg op de fiets is tegenwoordig onmisbaar"

De agenten van het mountainbiketeam van de politiezone Limburg Regio Hoofdstad (LRH) zullen hun fietsvaardigheden voortaan jaarlijks bijschaven tijdens een tweedaagse opleiding. “Het is niet de bedoeling om een wielerploeg te creëren, maar manoeuvreren in drukke winkelstraten of fietsen in het donker is soms moeilijker dan het lijkt”, aldus hoofdinspecteur Joost Timmermans.

Naast de fietsopleiding die elk lid van het fietsteam van de politiezone LRH moet volgen, krijgen de Limburgse agenten voortaan een jaarlijkse tweedaagse opleiding. “Nu steeds meer steden en gemeenten opteren om autoluwe zones tot autovrije zones te creëren, is een politieploeg op de fiets onmisbaar”, stelt hoofdinspecteur Timmermans. “Ons team bestaat uit 15 leden die voornamelijk optreden bij verkeersovertredingen, toezicht houden op overlastplaatsen en verdachte personen en voertuigen controleren. Tijdens de tweedaagse opleiding zullen we technieken aanleren om al deze taken veilig te kunnen uitvoeren vanop de fiets. Een goede controle over het stuur en een goede oog-handcoördinatie zijn hierbij heel belangrijk.” 

Hindernissenparcours

De speciale opleiding wordt gegeven door twee leden van het team die een extra nationaal traject hebben gevolgd. “De opleiding vindt dit jaar plaats aan de oude brandweerkazerne, aan Kinepolis en in de Hasseltse winkelstraten”, vervolgt Timmermans. “We gaan oefenen op allerlei soorten ondergrond, trottoirs, smalle doorgangen, roltrappen en stapvoets patrouilleren. Daarnaast zullen we een hindernissenparcours afleggen op het Demerstrand in Diepenbeek.” 

Meest gelezen