Oudsbergen organiseert webinars om mentaal welzijn jongeren een boost te geven: "Er is echt behoefte aan"

De examens zijn weer begonnen en dat zorgt voor heel wat stress bij de studenten. Doe daar een coronacrisis bij en dan weet je dat het niet goed gesteld is met het mentaal welzijn van veel jongeren. De gemeente Oudsbergen wil daar wat aan doen en organiseert webinars, of online lezingen, over mentaal welzijn.

Joni is één van de studenten die de online lezingen over welzijn in Oudsbergen volgt. En ze leerde ondertussen al heel wat bij: "Hoe je bijvoorbeeld een goed luisterend oor kan zijn, een gesprek met iemand kan aangaan, en kan merken als iemand zich niet goed in z'n vel voelt. Luisteren is heel belangrijk", zegt ze. "Ik denk dat het voor iedereen wel moeilijk is om zich aan te passen aan de situatie. Vooral dan voor de jeugd omdat er veel niet mag en niet kan. En dat een goede babbel in deze tijden wel veel doet. Omdat het gemakkelijk gezegd is dat het goed met je gaat, maar soms gaat het ook minder goed."

Jongeren zijn dubbel zo hard getroffen door de coronacrisis

Lode Ceyssens, burgemeester Oudsbergen

Ook burgemeester Lode Ceyssens (CD&V) van Oudsbergen merkt dat de coronacrisis er bij de jongeren van z'n gemeente stevig inhakt: "Het zijn die mensen die stilaan de wereld beginnen te ontdekken, die op eigen benen komen te staan en dan dubbel hard getroffen door de coronacrisis. Daarom heeft onze jeugdraad mee het initiatief genomen om een jongerenwelzijnsproject op te starten om het mentaal welbevinden van onze jongeren een boost te geven", legt Ceyssens uit. 

Positieve reacties

De gemeente wil de jongeren bereiken via onder meer een online escaperoom, instagramcampagnes die welzijnsorganisaties in de kijker zetten en webinars in samenwerking met het OverKop-huis: "Jongeren kunnen online sessies volgen over wat het OverKop-huis precies voor hen kan betekenen, en krijgen info over de websites van de welzijnsorganisaties", zegt de burgemeester. "En vooral de derde sessie is een aanrader waarbij praktijkvoorbeelden rond mentaal welzijn aan bod komen. Heb je die voorbeelden ook meegemaakt? Hoe kan je daar mee omgaan? Hoe kan je naar mekaar luisteren enzovoort. Er zit zelfs een rollenspel in." De eerste reacties op de online lezingen bij de jongeren waren alvast positief besluit  Ceyssens: "We hebben gemerkt dat er echt behoefte aan is."

Meest gelezen