Parket doet eindvordering in dossier rond legionella-uitbraak 

De eindvordering in dossier van de legionellacrisis is klaar. Dat meldt het parket van Oost-Vlaanderen. Op 25 juni beslist de Gentse raadkamer wie zich moet verantwoorden voor de correctionele rechtbank. Volgens Belga gaat het om papierfabriek Stora Enso, waar al sterke vermoedens over bestonden dat zij de bron zouden zijn. Bij de legionella-uitbraak in en rond Evergem kwamen twee personen om het leven.

Het parket van Oost-Vlaanderen is klaar met de eindvordering in het gerechtelijk onderzoek naar de bron van de legionellacrisis. Het onderzoek werd eerder dit jaar al afgerond, maar nu staat dus ook vast wie het parket wil vervolgen. Al wil het daar voorlopig nog niets over kwijt: over de inhoud wordt pas gecommuniceerd nadat alle partijen inzage hebben gekregen. Belga laat intussen weten dat het over papierfabriek Stora Enso gaat. 

Begin 2019 raakten 32 inwoners van de Gentse kanaalzone besmet met legionella. Dat is een bacterie die ontstaat bij stilstaand water met een temperatuur tussen 20 °C en 50 °C. Als het nadien in de lucht verneveld wordt, kan de bacterie zich via kleine waterdruppeltjes verspreiden en langs de neus of de mond de longen bereiken. 

Omliggende industrieterreinen?

De legionella-uitbraak in en rond Evergem kostte twee personen het leven. Het parket van Oost-Vlaanderen startte een onderzoek na het eerste overlijden om te achterhalen hoe de patiënten besmet waren geraakt. Bewoners keken ondertussen met argusogen naar de omliggende industrieterreinen. Uiteindelijk werd Stora Enso door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid al snel als mogelijke bron geïdentificeerd. Hun identiteit werd initieel afgeschermd in het belang van het onderzoek. Begin juni 2019 maakte het bedrijf zelf bekend dat het mogelijks aan de bron van de besmettingen lag.

kasto80

Meest gelezen