Problemen met zonnepanelen bij te veel zon: "Laat je omvormer goed nakijken door de installateur"

Je zou het niet meteen zeggen, maar te veel zon kan problemen opleveren voor sommige zonnepaneelinstallaties: bij een aantal gebruikers vallen dan de omvormers van die zonnepanelen uit. Nu de zon zich de afgelopen tijd al wat vaker liet zien, duiken ook die problemen op.

Het uitvallen van de omvormers gebeurt soms op plaatsen waar veel zonnepaneelinstallaties zijn, in landelijk gebied. Vorig jaar kreeg Fluvius daar in Limburg 419 meldingen over. En nu, op een half jaar tijd, al 444. Daar moet wel bij gezegd dat er vorig jaar 25.000 nieuwe installaties zijn bij gekomen. Er zijn er nu ongeveer 100.000 in Limburg.

Het is dus maar bij een half procent van de installaties dat er problemen zijn, maar dat wil niet zeggen dat die niet ernstig worden genomen zegt Björn Verdoodt, woordvoerder bij Fluvius: "De eerste stap is, laat de installateur van je zonnepanelen langskomen en laat goed naar de omvormer kijken. Vaak lost het opnieuw instellen van die omvormer het probleem al op. Mocht dat niet helpen, dan komen we langs om een aantal metingen te doen, en zeer lokaal een aantal aanpassingen te doen in jouw buurt. In de elektriciteitskabine bijvoorbeeld. Als ook dat niet helpt, kom je op de lijst om het net in je buurt te versterken, wat betekent dat we dan nieuwe kabels gaan trekken." Maar dat zijn dan weer werken op openbaar domein, met vergunningen. Dat kan dan ook enkele maanden tot een jaar duren.

Sommige mensen zullen nog jaren een te laag rendement hebben.
Bart Weekers, Vlaamse ombudsman

De Vlaamse ombudsman Bart Weekers schreef in zijn jaarrapport van een groeiend probleem. "Sommige mensen zullen nog jaren een te laag rendement hebben. Het lijkt vooral een onderkend probleem te zijn. Er zijn mensen die jaar na jaar, dag na dag, melden dat hun zonnepaneleninstallatie niet doet wat die van de buren even verderop wel doet." Weekers vindt dat wie een zonnepaneleninstallatie heeft, maar die op zonnige momenten ziet uitvallen omdat het net verzadigd is, daarvoor vergoed met worden door netbeheerder Fluvius.

Meest gelezen