Zaak-Sanda Dia alweer uitgesteld na wrakingsverzoek: "Een schandalig vertragingsmanoeuvre"

De advocaat van één van de achttien beklaagden in de zaak-Sanda Dia heeft een wrakingsverzoek ingediend, omdat hij denkt dat de rechter vooringenomen is. Volgens advocaat Sven Mary, die de familie van het slachtoffer vertegenwoordigt, is dit een zoveelste vertragingsmanoeuvre en een zware slag voor de nabestaanden van student Sanda Dia, die overleed na een uit de hand gelopen doopritueel. 

Op 5 december 2018 startte studentenclub Reuzegom met het doopritueel van Sanda Dia en twee andere schachten. De doop begon in Leuven, maar kende een vervolg aan een chalet in Vorselaar. 

Tijdens de twee dagen durende doop werden de drie gedwongen om grote hoeveelheden alcohol en visolie te drinken, en urenlang in een ijskoude put te zitten.  Sanda Dia belandde onderkoeld in het ziekenhuis, waar hij op 7 december 2018 overleed aan meervoudig orgaanfalen. 

Bekijk hier een overzicht van de zaak in 1 minuut en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Normaal zou de raadkamer van de rechtbank van Hasselt zich vandaag, vanaf 14 uur, buigen over de doorverwijzing van de 18 leden van de studentenclub naar de strafrechter. Maar toen de zitting eigenlijk moest beginnen, bleek dat de advocaat van één van de Reuzegommers een wrakingsverzoek had ingediend tegen de voorzitter van de raadkamer.

Zo'n wrakingsverzoek wordt ingediend als een partij in een proces meent dat een rechter, in dit geval de voorzitter van de raadkamer, vooringenomen is. 

De wraking zou er gekomen zijn omdat de rechter zijn griffier vorige vrijdag de opdracht had gegeven om alle 35 advocaten in de zaak op de hoogte te brengen dat maandag - vandaag dus - gezegd zou worden dat de zaak voor behandeling klaar zou zijn. 

Een van de advocaten had nog geopperd bijkomende onderzoeksdaden te vragen, maar daar werd niet op ingegaan en dus werd een wrakingsverzoek ingediend.

Ik heb de grote indruk dat het tot niets zal dienen, behalve weer eens een 2 à 3-tal weken tijd te winnen.
Sven Mary, advocaat van de familie van Sanda Dia

Sven Mary, advocaat van de familie van Sanda Dia, wist vanmiddag nog niet waarom het wrakingsverzoek werd ingediend en vermoedt dat het louter om een vertragingsmechanisme gaat.

"Ik heb de grote indruk dat het tot niets zal dienen, behalve weer eens een 2 à 3-tal weken tijd te winnen. Het gaat al sinds 4 september van vorig jaar over tijd kopen. Maar ze mogen nog zoveel weken of maanden kopen als ze willen, de gerechtigheid komt eraan", reageert de advocaat fel. 

Mary is boos dat zijn cliënten speciaal naar Hasselt zijn gekomen en nog voor de zitting kon beginnen te horen kregen dat die niet zou doorgaan wegens het wrakingsverzoek. "Het had veel menselijker gekund", zegt Mary, als iedereen op voorhand op de hoogte was gebracht van het wrakingsverzoek en niet met verwachtingen naar Hasselt was gekomen. 

"Deze mensen zijn verpulverd", vertelt Mary in het late journaal over de familie van Sanda Dia. "Het is al verschrikkelijk genoeg voor hen: ze zijn een zoon verloren, ze hadden slapeloze nachten naar de aanloop van dit proces en ze moeten alles nog eens herbeleven. Dat wrakingsverzoek is dus echt een slag in hun gezicht."

Hoe ging de familie van Sanda Dia om met deze beslissing? Bekijk wat meester Mary daarover vertelde in "Laat" en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

In het Radio 1-programma "De wereld vandaag" voegt Mary eraan toe dat dit een belangrijke stap in het rouwproces van de ouders was geweest, omdat ze vandaag antwoorden hadden verwacht op vragen waar ze mee leven na het overlijden van Sanda Dia.

Bekijk hier de verbolgen reactie van meester Mary en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Ook Kris Luyckx, de advocaat van de twee studenten die de doop hebben overleefd, reageert boos op de demarche. “Ik heb er maar één woord voor: schandalig”, zegt hij onomwonden. “We komen met 35 advocaten naar hier en niemand had ons verwittigd dat men dit initiatief (het indienen van het wrakingsverzoek, red.) zou nemen. Ik ben daar heel teleurgesteld over, omdat dit gewoon een vertragingsmanoeuvre is.” 

En dat manoeuvre is volgens hem bedoeld om de zaak over de vakantie heen te tillen. “De zaak is nu uitgesteld tot 28 juni, maar we weten allemaal dat dergelijke procedures niet op 3 à 4 weken afgehandeld zijn.” Dus wordt gevreesd dat de raadkamer zich pas in september over de doorverwijzing zal kunnen buigen.  

Bekijk hier de reactie van advocaat Luyckx en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Spoedarts

In de aanloop naar de vergadering van de raadkamer wilden enkele leden van de omstreden studentenclub Reuzegom ook al dat de spoedarts van het ziekenhuis in Malle, waar Sanda Dia werd binnengebracht, ook mee vervolgd zou worden, maar ze konden die slag niet thuis halen. 

Een nieuw samengesteld college van deskundigen had de rol van de spoedarts nogmaals onder de loep genomen. Uit hun bevindingen bleek dat de spoedarts niets te verwijten viel. 

Kerngezond

Medische verslagen hebben aangetoond dat slachtoffer Sanda Dia kerngezond was voor hij aan de studentendoop deelnam. Naast onopzettelijke doding kunnen de achttien leden beticht worden van het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, mensonterende behandeling en schuldig verzuim. 

Ook dierenrechtenorganisatie GAIA stelde zich burgerlijke partij omdat er sprake was van inbreuken op de dierenwelzijnswet wegens dierenmishandeling.

Justitiereporter Caroline Van den Berghe: "Allicht niet het laatste proceduremanoeuvre in deze zaak"

Videospeler inladen...

Meest gelezen