Nederlandse schrijver A.L. Snijders (83) overleden, bekend van zijn "zeer korte verhalen"

Meer dan 60 jaar schreef A. L. Snijders bijna dagelijks een "zkv" ofwel een "zeer kort verhaal" met scherpe observaties en absurde wendingen. Hij schreef voor de krant, was te horen op de radio, stond vaak op een podium en gaf 12 boeken met "zkv's" uit. Recent was hij nog te gast in het boekenprogramma "Brommer op zee". Snijders is plotseling overleden, na een korte tournee in Nederland.

Peter Cornelis Müller, beter bekend met zijn schrijversnaam A. L. Snijders, bedacht een nieuw literair genre, het "zeer kort verhaal". En zelfs dat kortte hij nog af tot "zkv". Het zijn schetsen uit zijn leven op het Nederlandse platteland, observaties met een absurd kantje en vaak verrassende wendingen. Snijders schreef ook vaak over zijn verleden als leraar, onder meer op een politieschool, en over zijn ontmoetingen met mens en dier in de Achterhoek. 

De meester van het éénharige penseel

In 2010 kreeg A. L. Snijders de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele werk. Volgens de jury kon Snijders zelfs de kortste tekst grote blijvendheid verlenen. Auteur Tommy Wieringa noemde hem ooit de "meester van het éénharige penseel". 

Meer dan 60 jaar lang schreef Snijders voor verschillende opdrachtgevers, ook voor de radio, nagenoeg elke dag een "zkv'tje". Op zondag 6 juni, een dag voor zijn overlijden, las hij nog een laatste radiostukje voor, "Stoa", op de Nederlandse radio NPO4:  

A. L. Snijders had ook een wekelijkse column of "zkv" in de weekendbijlage van de krant De Standaard. Zijn zeer korte verhalen werden in boekvorm verzameld; alles samen publiceerde hij 12 bundels. In april was hij te gast in het boekenprogramma "Brommer op zee" op Canvas en de Nederlandse omroep vpro. 

"Ik ben helemaal niet de bedenker van het korte verhaal," zei hij daar. "Veel auteurs schrijven korte verhalen, maar daarnaast doen ze ook andere dingen; ze schrijven gedichten of theater. Ik ben wel de enige die alleen maar die korte verhalen doet." Zijn laatste bundel heet "Tat Tvam Asi" (Sanskriet voor "Dat ben jij") en is gepubliceerd bij  AFdH, een uitgeverij die speciaal voor zijn werk werd opgericht.

Herbekijk de aflevering op VRT NU of hier:

Videospeler inladen...

Bekijk hier een portret van A.L. Snijders, bij hem thuis in de Achterhoek:

Meest gelezen