Strandredders krijgen nu toch voorrang in vaccinatiecampagne en komen bovenaan reservelijst 

In verschillende badsteden krijgen strandredders nu toch voorrang voor hun coronavaccin. Ze worden niet prioritair gevaccineerd, maar komen bovenaan op de reservelijst te staan. "Als redders gewonden of andere mensen moeten helpen, dan is het logisch dat ze beschermd zijn", klinkt het bij de Intercommunale Kustreddingsdienst (IKWV).

Bart Tommelein, de burgemeester van Oostende (Open VLD), had eerder al opgeroepen om de kustredders prioritair te vaccineren. Maar de Vlaamse regering is op die vraag niet ingegaan. 

Het IKWV vraagt nu aan de verschillende kustgemeentes om de redders voorrang te geven op de reservelijsten van de vaccinatiecentra. Dat vertelt An Beun: "We deden een oproep aan de burgemeesters of zij, indien mogelijk, de vrijgekomen plaatsjes op de reservelijsten met voorrang kunnen verdelen onder de strandredders. Verschillende burgemeesters zijn daar met plezier op ingegaan en daarom krijgen de redders nu mondjesmaat de kans om gevaccineerd te worden."

"Hulpverleners zijn cruciaal"

Het is een belangrijke stap, want volgens de Intercommunale Kustreddingsdienst hebben redders als hulpverlener een cruciale rol, de komende maanden op het strand. "De redders staan op de eerste lijn om mensen te helpen en te verzorgen. Als zij gekwetsten, gewonden of andere mensen moeten helpen, dan is het logisch dat zij zelf optimaal beschermd zijn", besluit Beun.

Meest gelezen