Inter Services Public Relations

Tientallen doden bij treinongeluk in Pakistan, passagiers zitten vast in het wrak

In het zuiden van Pakistan zijn zeker 43 doden gevallen bij een zwaar treinongeluk. Een trein reed in op een andere, nadat die ontspoord was. Hoe dat kon gebeuren, is nog onduidelijk. Er zijn ook tientallen gewonden. Enkele uren na het ongeval zitten er nog altijd verschillende passagiers vast in het wrak van de trein. In Pakistan gebeuren wel vaker treinongelukken. Er wordt weinig geïnvesteerd in de spoorinfrastructuur.

De twee passagierstreinen reden op elkaar in in het Ghotki district in de provincie Sindh, in het zuiden van Pakistan. Om nog onduidelijke redenen, ontspoorde de Millat Express - een trein tussen Karachi in het zuiden en Lalamusa in het noorden van Pakistan. Kort daarna reed de Sir Syed Express in op de ontspoorde trein.

Grote ravage na treinongeluk in Pakistan, bekijk hier het verslag uit "Het journaal 13" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Zeker 43 passagiers kwamen om het leven. Er zitten ook nog minstens 15 mensen vast in het wrak van een van de twee treinen. Het heeft uren geduurd vooraleer de overheid zware machines ter plaatse kreeg om de passagiers te bevrijden. Acht rijtuigen zijn vernield. Bij het ongeluk zijn ook zeker honderd gewonden gevallen, een aantal van hen zijn er erg aan toe.

"Het is nu de uitdaging om snel de passagiers die nog vastzitten in het wrak te redden", zegt een lokale overheidsbeamte . De Pakistaanse minister van Spoorwegen zegt dat alle pistes onderzocht worden, ook sabotage: "We zijn nog niet zeker van de oorzaak van het ongeluk."

In totaal zouden er zo'n 1.100 passagiers aan boord van de twee treinen hebben gezeten. Het leger wordt ingezet om te helpen bij de reddingsoperatie. Zeker 50 mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht, verschillende van hen zijn in kritieke toestand.

Slecht onderhouden spoorwegen

De Pakistaanse premier Imran Khan heeft via Twitter laten weten dat hij "geschokt" is door de ramp. Hij belooft een grondig onderzoek. 

Treinongelukken zijn niet ongewoon in Pakistan. Opeenvolgende regeringen hebben weinig aandacht besteed aan de slecht onderhouden spoorwegen, het seinsysteem en de verouderde sporen. In 1990 gebeurde het zwaarste treinongeluk in de geschiedenis van Pakistan, toen een volgepakte passagierstrein inreed op een stilstaande goederentrein in het zuiden van Pakistan. 210 mensen kwamen daarbij om. Vorig jaar zijn er 42 doden gevallen bij drie treinongelukken in het land.

Meest gelezen