Radio 2

Oefenwedstrijd van Rode Duivels is meteen ook try-out voor kijken op groot scherm in Kessel-Lo

In een tuin in Kessel-Lo bij Leuven hebben een tiental sympathisanten van VZW Honk gisteravond een try-out gehouden van coronaveilig kijken naar het EK voetbal op groot scherm.  Vanaf zaterdag kan er een publiek van 50 mensen komen kijken.

De Leuvense VZW Honk werd opgericht in 2014. Het is een dagbesteding voor jongeren met een beperking, op initiatief van hun ouders. Ze hebben intussen al wat ervaring met het vertonen van voetbalkampioenschappen op groot scherm, want zulke evenementen brengen veel geld in het laatje natuurlijk. Alleen lokten die vertoningen bij vroegere gelegenheden enkele honderden mensen. Nu zal het maximale aantal kijkers beperkt blijven tot 50 en zal de opbrengst dus ook kleiner zijn.

Eerste ervaringen

"Het is geen echt groot scherm", vertelt Katrien, één van de deelnemers aan de try-out. "Het is eerder een extra groot TV-scherm. Doordat we maar met 50 mensen mogen kijken in deze tuin was een groot scherm ook niet echt nodig."

Lieve is één van de vaste aanwezigen op de vertoningen. "Het is een mooie combinatie van samen zijn en iets doen voor het goede doel. Ik heb het gemist. De samenhorigheid van de mensen groeide ook steeds naarmate de kampioenschappen vorderden", zegt Lieve.  

"Alle tafels staan zo opgesteld dat je er met vier mensen aan kan zitten, zegt Lode Verschingel van VZW Honk. "We gaan echt niet méér dan 50 mensen toelaten, anders kunnen we de coronaregels niet correct toepassen." 

Meest gelezen