Foto's via Luk De Wilde

Rode leguaan van bijna 1,5 meter lang spoorloos verdwenen in Sint-Niklaas, zijn groene "broer" is intussen weer thuis

In Sint-Niklaas zijn twee grote leguanen, van elk bijna anderhalve meter groot, ontsnapt uit de woning van hun baasje. Ze namen vorige week donderdag het vrije pad. Ondertussen is de kleinste van de twee, de groene, terug thuis. De reptielen heten Godzilla en Draco en zijn niet gevaarlijk, zegt eigenaar Benny Heyninck.

De twee leguanen lopen vrij rond in het huis van hun eigenaar. Ze hebben een eigen terrarium, maar de dieren zijn deel van het gezin, en zitten veel liever in de zetel en aan tafel met de familie. Vorige week donderdag ontsnapten ze via een openstaande keukendeur. De kleinste van de twee, een groene genaamd Godzilla, is ondertussen zelf terug naar huis gekomen. Maar zijn "grote broer" Draco, de rode leguaan en groter van gestalte, is nog steeds spoorloos.

Bedreigde diersoort

Eigenaar Benny Heyninck is ongerust om de verdwenen Draco omdat het om een bedreigd dier gaat. "Deze leguanen staan nu op de lijst van bedreigde diersoorten, je kan ze niet meer zomaar ergens halen." Heyninck had de dieren al voor die wet van kracht was. Gevaarlijk zijn de leguanen niet, het zijn lieve dieren, zegt hij. "Ze zijn vrij schuchter. Alleen hun scherpe nagels kunnen verwondingen veroorzaken, maar dat is nooit kwaad bedoeld. Je kan ze een beetje vergelijken met een kat. Ze kunnen los rondlopen en eens op je schoot komen zitten."

Lees verder onder de foto.

Deur vergeten dicht doen

Heyninck kan zichzelf wel slaan omwille van zijn vergetelheid op die bewuste donderdagavond: "We waren gaan eten bij mijn moeder. Maar het was mooi weer en we hadden de keukendeur vergeten dichtdoen. Ik zag ineens dat ze niet op hun plek zaten en we wisten hoe laat het was." Via sociale media deed Heyninck een oproep om de dieren te vinden. 

Ineens kwam Godzilla gewoon binnenwandelen
Eigenaar Benny Heyninck

"Met een beetje geluk gingen we ze wel terugvinden, maar dat gebeurde toen niet." Maar op zondagavond kwam de kleinste van de twee gewoon terug thuis: "Ineens kwam Godzilla binnenwandelen via de keuken, een groot geluk. Maar de grootste is nog altijd zoek, ik hoop dat hij nog gespot wordt."

Niet gevaarlijk

"Leguanen zijn doorgaans niet gevaarlijk", zegt ook Mario Goes van SOS Reptiel, een opvangcentrum voor onder andere reptielen. Maar het hangt af van de situatie: "Die dieren zijn normaal gezien boombewoners. Als de leguaan op de grond is, en iemand komt dichterbij, dan kunnen die heel defensief worden. Dan kunnen ze krabben, met hun staart slaan of bijten." 

Leguanen zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen defensief worden
Mario Goes van opvangcentrum SOS Reptiel

Goes raadt aan om, als je zo'n dier ontdekt, er niet aan te komen, want ze lopen snel weg. En contacteer de eigenaar indien je die zou kennen. "In het slechtste geval bel je de hulpdiensten die kunnen helpen om het dier te vangen." Sommige brandweerkorpsen zijn gespecialiseerd in het opsporen en vangen van reptielen, zegt Goes. "Hen contacteren kan zeker helpen, maar ik denk dat de eigenaar zelf het allerbeste weet hoe zijn dier moet benaderd worden."

Rode leguaan nog spoorloos

Waar de rode leguaan Draco zich nu bevindt, is niet bekend.  "Het is onmogelijk om een schatting te doen over welke afstand het dier nu al zou gedaan hebben," zegt Goes nog. Ook eigenaar Heyninck zegt dat het niet gemakkelijk is om het dier te vinden: "Ik denk dat Draco zich schuilhoudt in een van de tuinen in de omgeving, maar door zijn kleur is hij moeilijker te vinden."

Lees verder onder de foto. Godzilla links en Draco rechts.

Beschrijving rode leguaan

Draco is een mannetje en is ongeveer 1,40 meter lang en heeft een heel lange staart. "Hij heeft een heel grote kam onder zijn keel hangen en 'pinnetjes' op zijn rug. Maar je herkent zo'n dier natuurlijk onmiddellijk", zegt Heyninck. Hij geeft nog een tip mee voor een eventuele vinder: "Het beste is om een handdoek over hem te smijten en hem dan voorzichtig te pakken. Dan blijft hij rustig omdat hij dan niets ziet."

Als jij Draco ontdekt, mag je de redactie van Radio 2 Oost-Vlaanderen contacteren via: oostvlaanderen@radio2.be.

kasto80

Meest gelezen