Patrick Sison

Vaccinverleiding: Britse datingapps ontwikkelen badge om te laten zien dat je gevaccineerd bent

In het Verenigd Koninkrijk kunnen gevaccineerde gebruikers van bekende datingapps voortaan pronken met een "vaccinbadge" op hun profiel. De datingapps slaan de handen in elkaar met de overheid om het vaccin tegen het coronavirus te promoten bij jongere leeftijdsgroepen.

Van "I got the shot" (ik kreeg het vaccin) tot "Immunity together" (samen immuun): datingapps in Groot-Brittannië gooien zich in de strijd tegen het coronavirus. In samenwerking met de Britse overheid lanceerden datingplatformen Tinder, Match, Hinge, Bumble, Badoo, Plenty of Fish, OurTime en Muzmatch een actie om single Britten warm te maken voor het vaccin. 

In Groot-Brittannië zijn nu ook mensen jonger dan 30 jaar aan de beurt voor het coronavaccin. Omdat vooral deze leeftijdsgroep datingapps gebruikt, hopen de Britse autoriteiten hen op deze manier te bereiken. George Kidd, het hoofd van de Online Dating Association, kondigde aan "verheugd te zijn om een rol te spelen in het uitdragen van de boodschap over vaccinaties".

Op hun profiel kunnen appgebruikers gratis een sticker of badge toevoegen die aangeeft dat de persoon gevaccineerd is. Op Bumble kan je daarnaast ook je "coronadatevoorkeuren" aanduiden. Ontmoeten op een drukke plek of toch liever niet? Met masker of zonder? Een knuffel of kus of houd je het bij anderhalve meter afstand? De app verschaft duidelijkheid in een periode waarin daten sterk verschilt ten opzichte van pre-pandemietijden.

(lees door onder de foto)

Ook gebruikers van de Amerikaanse datingapp "OkCupid" kunnen aanduiden of ze gevaccineerd zijn.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Iedereen die het vaccin kreeg, kan de badge gebruiken. Toch wordt niet gecontroleerd of de singles met badge wel effectief het vaccin kregen. De apps vertrouwen op de eerlijkheid van de gebruikers. In een recente studie van YouGov, waaraan 5.000 Britten deelnamen, bleek dat 28 procent van de ondervraagden slechts met iemand zou afspreken als hij/zij gevaccineerd zou zijn. Daartegenover staat 2 procent die weigert te daten met mensen die het vaccin kregen.

Profiel boost voor een prik?

Sommige datingplatformen beloven "beloningen" aan  hen die zich laten inenten en dus de vaccinbadge mogen "claimen". Vaak gaat het dan om opties die normaal enkel voor betalende leden (met een "premium" profiel) beschikbaar zijn, zoals een superlike om je profiel te "boosten".

In mei werkten Amerikaanse datingapps al samen met het Witte Huis om de Amerikaanse vaccinatiecampagne te promoten. Gebruikers van de app kregen ook "beloningen" wanneer ze de badge gebruikten.

Meest gelezen