Versoepelingen komen te laat voor "Het Hasselts Toneel". Amateurgroep al even gestopt

Het Hasselts toneel heeft een geschiedenis van 58 jaren, maar de coronacrisis heeft de amateurgroep de das omgedaan. Het Hasselts toneel huurde een gebouw met theaterzaal en opslagruimte. Dat bleek te duur als je anderhalf jaar geen inkomsten hebt en dus is de vereniging er feitelijk al mee gestopt.

Menig amateurgroep zit in hetzelfde schuitje: anderhalf jaar geen voorstellingen en dus ook geen inkomsten. Maar het Hasselts toneel huurde "zaal centrum", een gebouw met alle faciliteiten en dat is financieel onhaalbaar gebleken zegt voorzitter Adelin Collas: “Je kan geen huur blijven betalen zonder inkomsten. We hebben de huurovereenkomst dus opgezegd en moeten al onze decors, rekwisieten en kostuums wegdoen. Die staan nu te koop.”

(Lees onder het interview verder)

De zoektocht naar een gelijkaardige zaal met dezelfde mogelijkheden is niet gelukt: “Er is geen plek waar we terecht kunnen. Veel andere toneelverenigingen huren gewoon een zaal voor de voorstelling waar ze aan gewerkt hebben maar zo werken wij niet. De cultuurdienst van de stad kon ons ook niet helpen met een nieuwe vaste locatie en dus houdt het verhaal op.”

Toch houdt Adelin Collas nog een slag om de arm. “Heel veel mensen vinden het jammer. En heel vaak hoor je wel dat mensen willen helpen. Maar om het Hasselts toneel te redden is meer nodig dan mondelinge steun. Al kan het natuurlijk altijd nog dat iemand toch een echte oplossing vindt, maar zoals de zaken er nu voor staan is er binnenkort geen Hasselts toneel meer. Ik concentreer me nu als voorzitter op het netjes afsluiten van alle praktische zaken.”

Meest gelezen