Luchthaven Marrakech
Sabine Joosten

Vanaf 15 juni mogen Belgen weer geleidelijk vliegen naar Marokko

Marokko zal vanaf volgende week geleidelijk weer vluchten toelaten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken daar bekendgemaakt. Er worden wel twee verschillende lijsten met landen gemaakt, voor wie specifieke regels gelden. Vanuit België is een vaccinatiecertificaat of een recente negatieve PCR-test voldoende om het land binnen te mogen.

Het was sinds begin maart onmogelijk om vanuit ons land naar Marokko te reizen, omwille van de medische noodtoestand daar door de coronacrisis. Officieel werden in Marokko tot nu meer dan een half miljoen besmettingen geteld, en ruim 9.000 overlijdens. Er golden strenge coronamaatregelen, maar die worden sindskort geleidelijk versoepeld. Er hebben intussen ook 9 miljoen inwoners een eerste coronaprik gekregen, zo'n vierde van de volledige bevolking.

Vanaf 15 juni laat het land nu geleidelijk weer vluchten toe vanuit het buitenland. Er zullen twee lijsten landen komen, met verschillende regels. Op lijst A komen "alle landen met positieve indicatoren", waaronder die van de EU, en dus ook ons land. Reizigers uit landen op lijst A, Marokkaan of geen Marokkaan, zullen een vaccinatiecertificaat of een negatieve PCR-test moeten kunnen voorleggen van minder dan 48 uur oud.

Op lijst B staan 74 landen met "een verspreiding van de varianten of een gebrek aan precieze statistieken over de epidemiologische situatie". Onder hen zijn onder meer India, Algerije, Argentinië of Zuid-Afrika, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht.  De twee lijsten zullen regelmatig geüpdatet worden. "Minstens twee keer per maand naargelang er nood aan is", klinkt het.

Ook met de boot naar Marokko reizen wordt overigens weer mogelijk. Zij zullen een negatieve PCR-test moeten afleggen voor vertrek, en nadien nog een aan boord.

Meest gelezen