12 Limburgse gemeenten organiseren zomerschool: "Acht weken zonder onderwijs is te lang voor sommige kinderen"

Deze zomer zullen al zeker 12 gemeenten in Limburg een zomerschool organiseren. Die zomerscholen moeten helpen om de leerachterstand door de coronacrisis weg te werken. Vorig jaar waren er nog 19 Limburgse gemeenten die in de zomer lessen organiseerden.

Vorige zomer organiseerden 19 Limburgse gemeenten voor de eerste keer een zomerschool. De vele gemiste lessen door de lockdown hadden voor een leerachterstand bij veel leerlingen gezorgd. Vooral voor leerlingen uit lagere scholen, bleek het afstandsonderwijs een negatieve impact te hebben. "De tafels of leren lezen worden in de klas elke dag geoefend, maar door corona merken we dat daar echt hiaten zitten", vertelt Kris Selis, directrice van basisschool Momentum in Sint-Truiden.

De zomerscholen bleken een succes want dit jaar zijn er opnieuw 12 gemeenten die lessen organiseren. "De kinderen vonden het echt heel fijn", vertelt Selis. "In de voormiddag oefenen we wiskunde of taal en in de namiddag doen we samen een activiteit rond sport, spel of cultuur. Dit jaar hebben 75 kinderen zich al ingeschreven. Dat zijn er 25 meer dan vorig jaar!"

De kloof tussen kinderen wordt steeds groter en de zomerscholen proberen dat op te vangen

Kris Selis, directrice basisschool Momentum

Maar ook na de coronacrisis hebben de zomerscholen misschien een toekomst. "Acht weken geen onderwijs is heel lang voor kinderen die regelmatig wat ondersteuning nodig hebben. Een kind dat makkelijk kan leren, kan de vakantie ook makkelijk overbruggen maar dat is niet voor iedereen zo", zegt Selis. "De kloof tussen kinderen wordt steeds groter en de zomerscholen proberen dat een beetje op te vangen. Het zou eigenlijk elke zomervakantie moeten doorgaan."

Op de website Zomerwijs Limburg volgt binnenkort extra informatie over de verschillende zomerscholen. 

Meest gelezen