Lander Wynants bij het standbeeld van Rik Van Steenbergen in Arendonk

Arendonkse wielervrienden eren legende Rik Van Steenbergen

Dit weekend vindt in Arendonk een bijzondere wielerwedstrijd plaats rond Rik Van Steenbergen. "Je weet waar je vertrekt en aankomt. Daartussen moet je 50 checkpoints zoeken die met de "Grote Rik" te maken hebben", vertelt initiatiefnemer Lander Wynants op Radio 2 Antwerpen.

"Rik Van Steenbergen is hier in Arendonk geboren en zijn familie heeft lang in de oude sigarenfabriek gewerkt", vertelt Lander Wynants in "Start Je Dag". Samen met een aantal vrienden organiseert Lander de bijzondere wielerwedstrijd "DeMap" rond wielerlegende Van Steenbergen. "Het is geen echte race. Deelnemers krijgen het begin- en eindpunt en hebben 12 uur de tijd om langs 50 tussenpunten in België en Nederland te fietsen. Daarmee kan je punten verdienen. Het ene tussenpunt is al wat cryptischer omschreven dan het andere, maar ze hebben allemaal te maken met Rik Van Steenbergen."

Canadees in ijshockeypak

De deelnemerslijst aan "DeMap" is zeer beperkt. "Eigenlijk zijn we volzet. Wie wilde deelnemen moest zich kandidaat stellen via een opmerkelijk filmpje of mail. Zo hebben we 50 mensen geselecteerd voor zaterdag. Maar misschien maken we dit jaar een uitzondering en kunnen er nog een paar bij", vertelt Wynants op Radio 2 Antwerpen. 

De creativiteit van de kandidaten voor "DeMap" gaat erg ver. "De vorige editie was opgebouwd rond wielrenner Claude Criquielion. Er had zich toen een Canadees gemeld die met volle overgave aartsvijand Steve Bauer wilde vertolken. Die Canadees is toen helemaal naar hier gekomen en reed rond met een ijshockeypak op zijn fiets", zegt Wynants op Radio 2 Antwerpen.

Meest gelezen