AFP or licensors

Aanval op moslimfamilie in Canada: premier Trudeau spreekt van "terreuraanslag"

De aanval op vier leden van een moslimfamilie zondag in het Canadese London, in de provincie Ontario, is een terreuraanslag. Dat heeft de Canadese premier Justin Trudeau gezegd. Een man reed met zijn pick-up in op de familie. Vier leden kwamen om, alleen een kind van negen overleefde de fatale aanrijding. De verdachte is gearresteerd. De burgemeester van de stad heeft het over een "massamoord gericht tegen moslims".

"Dit was geen ongeval", aldus de Canadese premier Justin Trudeau in een toespraak in het parlement, "Dit was een terroristische aanslag, ingegeven door haat."

Volgens de politie stonden vijf familieleden zondag rond 20.40 uur te wachten om een kruispunt over te steken toen een zwarte pick-up hen aanreed. Daarna snelde de verdachte weg. Op de parking van een winkelcentrum in de buurt kon de politie de jongeman inrekenen.

De 20-jarige verdachte woont in dezelfde stad London, Ontario. V

"Er zijn aanwijzingen dat dit een geplande daad was, ingegeven door haat. We vermoeden dat de slachtoffers het doelwit waren omdat ze moslim waren", aldus politie-onderzoeker Paul Waight. Er is wel geen voorafgaande link ontdekt tussen de dader en de slachtoffers. Veltman stond ook niet bekend bij de politie en had geen banden met eventuele rechtse groeperingen. De man wordt vervolgd voor vier moorden en poging tot moord.

Tijdens de aanval droeg de man iets dat leek op een kogelwerend vest, zegt de politie. 

(lees verder onder de video)

Volgens een politiechef ging het om een opzettelijke daad:

Videospeler inladen...

Drie generaties

De vijf slachtoffers behoren tot één familie. Het gaat om een 46-jarige man en zijn vrouw, hun 15-jarige dochter en de 74-jarige grootmoeder. Ze maakten een avondwandeling op het moment dat ze werden aangereden. Een van hen stierf ter plekke. Drie anderen overleden in het ziekenhuis. Het vijfde slachtoffer, een jongen van 9 jaar, ligt zwaargewond in het ziekenhuis.

De familie migreerde 14 jaar geleden van Pakistan naar Canada. Een belangenorganisatie voor Canadese moslims meldt dat er geen relatie was tussen de slachtoffers en dader. "Hij kende ze niet. Dit is een terroristische aanval op Canadees grondgebied", aldus de voorzitter.

"Islamofobie moet stoppen"

De Canadese premier Justin Trudeau heeft eerder via Twitter zijn medeleven uitgedrukt. Hij stak de moslimgemeenschap in Canada een hart onder de riem en voegde eraan toe dat "islamofobie in geen enkele van onze gemeenschappen hoort" en dat de haat "verachtelijk" is en "moet stoppen".

Canada is een doorgaans gastvrij land voor migranten en voor alle geloofsgemeenschappen, maar in 2017 schoot een Canadese man met extreemrechtse, nationalistische sympathieën zes mensen dood bij een moskee in Quebec.

Meest gelezen