Oud-leerkracht Nederlands en auteur van biografie over Bashir Abdi: "Van sommige passages moest ik zelf even bekomen"

In Gent is "Op de loop" voorgesteld, een boek met het levensverhaal van de Gentse marathonloper Bashir Abdi.  Hij kwam als jongen van 13 uit Somalië naar ons land.  Volgende maand trekt hij naar de Olympische Spelen in Tokio, en gisteravond zat hij in De Afspraak op Canvas. Hij had het onder meer over de schrijver van het boek, zijn oud-leerkracht Nederlands Peter Vervaet. 

Luister hier naar het gesprek met oud-leerkracht Nederlands Peter Vervaet bij Radio 2 Oost-Vlaanderen en lees erna verder:

BELGA

Biografie

Vandaag is de biografie "Op de loop" van de Gentse marathonloper Bashir Abdi voorgesteld. Gisteren bij De Afspraak gaf hij daarover al een woordje uitleg. "Mensen kennen mij van mijn sportprestaties, maar weinig mensen kennen de weg van Somalië naar België. Met dit boek probeer ik daar verandering in te brengen." Abdi koos voor zijn oud-leerkracht Nederlands om het boek te schrijven. "Peter (Vervaet, nvdr.) kent mijn verhaal gewoon heel goed", klinkt het.

Ik ben heel blij dat ik van Bashir het vertrouwen kreeg om zijn boek te schrijven

Peter Vervaet, oud-leraar Nederlands van Bashir Abdi

Voor Vervaet is het een hele eer dat hij de biografie van Abdi mag schrijven. "Ik ben ongelooflijk blij dat Bashir mij het vertrouwen heeft gegeven om dat te mogen doen. Sinds zijn 13de is hij naar België gekomen. Ik herinner mij nog levendig toen hij in 2002 de klas binnenkwam bij mij. Hij was eerst een heel verlegen jongen, maar die verlegenheid ging snel weg. Al vlug was hij de guitige speelvogel zoals we hem vandaag kennen."

Bewogen jeugd

Vervaet was onder de indruk van hoe snel Abdi de Nederlandse taal onder de knie kreeg. "Daarvoor wil ik zeker niet te veel pluimen op mijn hoed steken. Het is vooral dankzij de veerkracht, het doorzettingsvermogen en de sociale capaciteiten van Bashir zelf dat hij zo snel dingen aanleert."

Van sommige passages moest de oud-leerkracht zelf ook even slikken bij het schrijven van het boek. "Zoals toen hij in 1995 aan een busje was gebonden om te vluchten naar Djibouti. Iedereen kent zijn straffe sportprestaties, maar het was vooral de bedoeling om de persoon achter de atleet te portretteren."

Bekijk hier naar de aflevering van De Afspraak met Bashir Abdi:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

kasto80

Meest gelezen