Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Bosnisch-Servische militaire leider Ratko Mladic is definitief veroordeeld tot levenslang wegens oorlogsmisdaden

Het VN-tribunaal voor ex-Joegoslavië in Den Haag heeft de Bosnisch-Servische leider Ratko Mladic ook in beroep veroordeeld tot levenslang. De 78-jarige Mladic stond terecht wegens de moord op meer dan 8.000 moslims na de inname van de Bosnische stad Srebrenica in 1995. Tegen de uitspraak is geen beroep meer mogelijk.

Bekijk hier beelden van Ratko Mladic tijdens de zitting van het VN-tribunaal in Den Haag. De tekst gaat voort onder de video:

Videospeler inladen...

Mladic was in 2017 al veroordeeld tot levenslang, maar hij ging in beroep tegen de uitspraak. Vandaag heeft het tribunaal voor ex-Joegoslavië in Den Haag de uitspraak van toen bevestigd. Tegen deze uitspraak is geen beroep meer mogelijk.

Vandaag is een historische dag voor ons, moeders. We verwachten een veroordeling van de grootste slachter van de Balkan

Munira Subasic, leider van "Moeders van Srebrenica"' aan het persbureau AP

Concreet is Mladic veroordeeld wegens genocide, etnische zuivering, terreur, gijzeling en onwettige aanvallen op burgers, vooral dan Kroaten en moslims tijdens de  burgeroorlog in Bosnië in de jaren 90. Het eerste proces tegen hem heeft vier jaar lang geduurd en er werden 600 getuigen opgeroepen. 

Het proces tegen Mladic wordt beschouwd als een van de belangrijkste wegens oorlogsmisdaden van de voorbije decennia. Het moet ook een bloedige bladzijde in de geschiedenis van de Balkan  omdraaien. Bij de oorlog in  Bosnië zijn tussen 1992 en 1995 meer dan 100.000 mensen gedood. (Lees verder onder de foto).

Mladic (rechts) als bevelhebber van de Bosnisch-Servische milities in 1995.

"De beul van Bosnië"

Ratko Mladic was commandant van de Bosnisch-Servische milities tijdens de burgeroorlog na het uiteenvallen van Joegoslavië. Die milities kantten zich tegen de onafhankelijkheid van Bosnië en vochten voor een eigen staat die ze wilden aanhechten bij Servië. Ze kregen dan ook veel militaire en politieke steun vanuit dat land.

Mladic leidde de beruchte verovering van de stad Srebrenica in 1995. Vrouwen en kinderen mochten toen vertrekken, maar ondanks "bescherming" door een VN-vredesmacht werden bijna 8.000 moslimmannen afgevoerd en nadien vermoord. Hun massagraven zijn later ontdekt. Het bloedbad leidde tot een ingrijpen van de NAVO in Bosnië, het kantelen van het machtsevenwicht ten nadele van de Serviërs en uiteindelijk tot de vredesakkoorden van Dayton. Mladic werd in 2011 door Servië opgepakt en uitgeleverd aan het VN-tribunaal voor ex-Joegoslavië in Den Haag.

(Lees reacties onder de foto).

Deze vrouwen nemen afscheid van vermoorde familieleden bij een herbegraving in 2011.

"Een belangrijke boodschap voor de Balkan"

Er komen ook positieve reacties binnen op de veroordeling van Mladic. De Amerikaanse president Joe Biden noemt de uitspraak "historisch". Ook Michelle Bachelet, VN-gezant voor de mensenrechten en gewezen president van Chili (en gewezen gevangene) reageert verheugd op het vonnis. 

Alice Wairimu, de speciale adviseur van VN-topman Antonio Guterres voor de preventie van genocide, zei dat "het verdict een belangrijke boodschap stuurt naar de Balkan, waar het ontkennen van de genocide in opkomst is". 

Meest gelezen