Pluimveebedrijf Empro

Buurtbewoners van pluimveebedrijf in Dendermonde klagen over geurhinder: "De stank is overweldigend"

Mensen die in de buurt van het Dendermonds pluimverwerkend bedrijf Empro wonen, klagen over een grote stank. Volgens buurtbewoners werden er dit jaar al 100 meldingen van geurhinder gedaan, maar onderneemt het bedrijf te weinig. "Deskundigen kunnen die hindermeldingen niet bevestigen", klinkt het bij bedrijfsleider Vaast Vanoverschelde.

In Dendermonde vragen buurtbewoners een oplossing voor een felle geurhinder. Die zou komen van het pluimverwerkend bedrijf. Het is niet de eerste keer dat de buren klagen over stank van het bedrijf. Zo hebben ze dit jaar al 100 meldingen gedaan over de geurhinder. Sven De Wit van het actiecomité hoopt op een oplossing: "Het is nu al de zoveelste zomer op rij dat we die overweldigende stank ervaren en daardoor kunnen we 's avonds zelfs niet in onze tuin zitten."

We zouden graag hebben dat de hinder ophoudt  en dat er permanente controle komt

Sven De Wit van het actiecomité

Het comité vraagt dan ook om een permanent meetsysteem die de problemen in kaart te brengen. "Het is onvoldoende om soms eens langs te komen. We zouden graag hebben dat het ophoudt en dat er een duidelijke controle komt van de geurhinder", klinkt het.

"Hangt af van locatie"

Het bedrijf zelf ontkent dat er onregelmatigheden zijn en benadrukt dat er vaak metingen gebeuren. Het werkt ook samen met wetenschappers om alles in kaart te brengen, maar een permanent geursysteem lijkt niet haalbaar. "Waar moet je die sensor dan plaatsen?", vraagt bedrijfsleider Vaast Vanoverschelde zich af. "Die sensoren zijn heel moeilijk in overeenstemming te brengen zijn met ervaringen van hinder van mensen, want dat hangt heel hard af van de locatie."

Beroep doen op deskundigen

Het bedrijf benadrukt ook dat de metingen van experts niet stroken met de bevindingen van de buurtbewoners. "Een geur bestaat uit verschillende chemische componenten en moleculen. Deskundigen die langskwamen hebben waarnemingen gedaan, en zij konden de meldingen van hinder tijdens hun waarnemingen niet bevestigen."

De stad Dendermonde is op de hoogte van het probleem en verzamelt alle klachten. Het stadsbestuur kan, als dat nodig zou zijn, wel beroep aantekenen bij de provincie.

kasto80

Meest gelezen