De weg naar Tokio loopt voor mountainbiker Jens Schuermans over Limburgse bos- en terrilpaden

België mag 1 mountainbiker afvaardigen naar de Olympische Spelen in Japan. Dat wordt vrijwel zeker Jens Schuermans want hij is op dit moment de hoogst gerangschikte mountainbiker van ons land en kan niet meer ingehaald worden. Jens is zich maniakaal aan het voorbereiden, vertelde hij vanmiddag bij Radio 2 Limburg.

Voor mountainbiker Jens Schuermans is Japan al een beetje bekend terrein. Hij ging er al rijden in 2019, als voorbereiding op de Spelen. Hij filmde het parcours en probeert zich nu met de informatie van toen extra goed voor te bereiden: “Ik heb in Limburg toch heel wat stroken gevonden die lijken op het parcours van de Spelen. In Japan is het allemaal nog wat extremer, maar de terril in Beringen is ook een uitstekend terrein om te oefenen op snelle rotsachtige afdalingen.”

De warmte in Japan zal andere koek zijn. “Klimatologisch is het moeilijker om Japan na te bootsen. Het mountainbiken speelt zich ook af buiten Tokio, op een schiereiland met een subtropisch klimaat. Ik verwacht temperaturen rond 38 graden en een hoge luchtvochtigheid. Dat is voor geen enkele Europeaan evident. Ik heb nu wel al testen gedaan in een klimaatkamer. De resultaten waren goed, ik kan me zeker aanpassen met de juiste voorbereiding.”

Obsessie

De video-opnames en de voorbereiding in de klimaatkamer schetsten hoe serieus Jens Schuermans met de Spelen bezig is. Niets wordt aan het toeval overgelaten. “Ik heb Rio al mogen meemaken. Toen wou ik natuurlijk ook goed presteren maar ik was nog heel jong. Nu wil ik ook echt een topresultaat halen. De Spelen zijn tenslotte het allergrootste. Het is geen obsessie maar het scheelt toch niet veel.”

Puur sportief loopt de voorbereiding goed. Door corona zijn er minder wedstrijden geweest, en de wedstrijden die er waren reed hij als voorbereiding. “In Albstadt en Nove Mesto was het niet slecht, maar ook niet schitterend. Maar ik weet ook dat ik pas echt wil pieken tijdens de Spelen, dus de komende 7 weken worden cruciaal. Het is in Japan dat ik de allerbeste vorm moet hebben.” 

Meest gelezen