(archieffoto uit 2008)
BELGA/BELGICA EXPEDITION

Poolreiziger Dixie Dansercoer (58) overleden tijdens expeditie op Groenland, compagnon Alain Hubert: "Heel triest"

De bekende Belgische poolreiziger en avonturier Dixie Dansercoer (58) is overleden tijdens een expeditie op Groenland, waar hij in een diepe gletsjerkloof gevallen is. Zijn lichaam is nog niet teruggevonden, maar de kans dat hij nog leeft, is onbestaande. Hij ondernam meerdere expedities naar de Noord- en de Zuidpool. Het meest bekend is hij van zijn tocht in 1998 samen met Alain Hubert. "Het is moeilijk te geloven, zo triest", reageert Hubert bijzonder aangeslagen.

Dansercoer is overleden tijdens een expeditie op Groenland. Samen met de Canadees Sébastien Audy probeerde hij de ijskap over te steken van zuid naar noord met een snowkite, een tocht van zowat 2.200 kilometer. Gisteravond is hij aan hoge snelheid door de sneeuw gezakt, in een diepe kloof.

Ze hebben de hele nacht door gezocht, het is een hele diepe kloof, maar er is nog geen spoor van Dixie teruggevonden.

Stefan Maes, goede vriend van Dixie Dansercoer

"Ze waren net samen de slede aan het trekken, Dixie liep voorop, Sébastien liep achter hem. Dixie is plots op een dun laagje ijs over een gletsjerstrook terechtgekomen. Hij heeft zich niet meer kunnen redden", vertelt Stefan Maes, een goede vriend van Dansercoer, aan VRT NWS. Er is onmiddellijk een zoekactie opgezet, al duurde het lang voor de reddingswerkers er waren omdat het gebied zo afgelegen is. "Het duurde drie tot vier uur voor de helikopter ter plaatse was, ze hebben de hele nacht door gezocht, het is een heel diepe kloof, maar er is nog geen spoor van Dixie teruggevonden."

De reddingswerkers beslisten vervolgens om eerst Audy in veiligheid te brengen. De zoekactie ligt momenteel stil. Volgens Maes is het nog niet duidelijk of de zoekactie hervat zal worden. "Rekening houdend met de omstandigheden ter plaatse is de kans op overleven na zo'n ongeval onbestaande."

Als er íéts is wat verzachtend kan werken in deze omstandigheden, is het dat hij daar aan zijn einde gekomen is, in een omgeving waar hij zeer graag vertoefde en waar hij zijn hart verloren had.

Stefan Maes, goede vriend van Dixie Dansercoer

Dixie Dansercoer is 58 geworden, hij laat een vrouw en vier kinderen na.

De bekendste poolreiziger van België is niet meer. Wie was deze doorwinterende avonturier? "Terzake" sprak met journalist Dirk Draulans, die hem goed kende. Bekijk hier de reportage en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Meerdere tochten op Noord- en Zuidpool, compagnon Hubert: "Grote tristesse"

Dansercoer was bekend voor zijn vele poolreizen, zowel op de Noord- als op de Zuidpool. Vooral zijn tocht met Alain Hubert in 1998 is bijgebleven. 

De twee waren op 4 november 1997 op de voormalige Koning Boudewijnbasis aan de Zuidpool vertrokken voor hun expeditie. Iets meer dan 3 maanden later, op 10 februari 1998, voltooiden ze hun tocht. Ze hadden iets meer dan 3.900 kilometer afgelegd. 

"Het Journaal" volgde hun expeditie op de voet en wachtte Dansercoer en Hubert ook op in de luchthaven van Zaventem. Bekijk hieronder een tussentijdse reportage en het interview met Dansercoer bij zijn terugkeer: (lees eronder verder)

Videospeler inladen...

Ook in "De zevende dag" was Dixie Dansercoer toen te gast om over de expeditie te vertellen: (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

De Zuidpool-expeditie in 1997-1998 was lang niet het enige pool-avontuur waar Dansercoer zich (samen met Hubert) aan waagde. In 2002 probeerde hij samen met Alain Hubert de Noordpool over te steken in 100 dagen, maar dat doel konden ze niet bereiken. 

Dit herinnert ons eraan dat het gevaar er altijd is

Alain Hubert

Hubert reageert nu bijzonder aangeslagen op het overlijden van zijn reisgezel. "Het is moeilijk te geloven", zucht hij aan de telefoon. "Dit herinnert ons eraan dat het gevaar er altijd is. We kennen de risico's, maar we vergeten die misschien soms. Het is en blijft de natuur." Hubert zelf ként de fatale plek en benadrukt nog eens dat Dansercoer altijd en overal heel erg voorzichtig was. "We verliezen een goede vriend en een grote gids." 

"Dixie was niet zomaar een vriend, hij was een broer", zegt Alain Hubert. Hij blikt in deze reportage van "Het journaal" terug op wie Dixie Dansercoer was en wat hij voor hem betekende. De tekst gaat voort onder de video.

Videospeler inladen...

Dansercoer maakte ook tochten zonder Hubert. In 2007 zeilde Dansercoer naar de Zuidpool, in navolging van de beroemde Belgica-expeditie uit 1897 onder leiding van Adrien de Gerlache. In 2012 brak hij samen met Sam Deltour het wereldrecord van langste niet-gemotoriseerde expeditie op de Zuidpool. Ze verplaatsten zich op ski's en lieten zich voorttrekken door een kite, een soort parachute.

In "Reyers laat" waren Dansercoer en Deltour samen te gast. Bekijk hier het gesprek (artikel gaat voort onder de video):

Videospeler inladen...

Elke expeditie houdt risico's in

Een expeditie houdt altijd risico's in. "Dit is geen solide ijskap, onder het ijs zijn vaak kloven waar een dik pak sneeuw en ijs op ligt. In een aantal gevallen kan door de opwarming van het klimaat de sneeuw wegsmelten tot een dunne laag, en dat is niet altijd zichtbaar als je over de ijskap trekt", zegt Maes.

"Dixie was iemand die zich altijd zeer goed voorbereidde en op het ijs ook altijd eerst voor veiligheid ging", benadrukt ook Maes. "Hij nam telkens alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen. Ik kende hem als iemand die dat zeer hoog in het vaandel droeg en ook erop stond dat iedereen die met hem op expeditie trok, dezelfde hoge standaarden aanhield. Hij wilde altijd de hoogste normen voor veiligheid nastreven, maar je kan niet uitsluiten dat er op die manier een ongeval gebeurt."

Maes heeft met Dansercoer vaak samen expedities op Groenland en Antarctica begeleid. "Ik heb hem altijd gekend als zeer gedreven, iemand die met 100 procent passie voor de expedities ging. Als er íets is wat verzachtend kan werken in deze omstandigheden, is het dat hij daar aan zijn einde gekomen is, in een omgeving waar hij zeer graag vertoefde en waar hij zijn hart verloren had."

Meest gelezen