Grondwater normaal tot zeer hoog in drie op de vier meetpunten: "Natte en koude maand mei heeft geholpen"

Goed nieuws voor de grondwaterstanden in ons land. In drie van de vier meetpunten zijn die "normaal" tot "zeer hoog" voor deze tijd van het jaar. Dat laat de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) weten in een nieuwe maandelijkse update over ons grondwater. 

De maand mei was gemiddeld natter en kouder dan normaal. Meer neerslag en minder verdamping heeft de grondwaterstanden deugd gedaan. Die zijn hoger dan gemiddeld voor deze tijd van het jaar. Op 3 van de 4 meetplaatsen zijn de grondwaterstanden normaal tot (zeer) hoog voor deze periode. Dat blijkt uit de laatste meetcijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Op ongeveer een kwart van de meetplaatsen zijn de grondwaterstanden weliswaar nog altijd "laag" tot "zeer laag". Vooral in het oosten van Vlaanderen zijn er nog plaatsen met lage grondwaterpeilen voor de tijd van het jaar.

Wat bepaalt de stand van het grondwater? Bekijk het in deze video (en lees daarna verder):

Videospeler inladen...

Oppervlaktewaterdebiet tot 200% gestegen

Ten opzichte van begin mei zijn de gemiddelden op de meetlocaties van het oppervlaktewaterdebiet op de meeste plaatsen tot wel 200% gestegen.

In de bekkens van Dender, Beneden-Schelde en Brugse Polders zijn de huidige 14-daags gemiddelde debieten hoog tot zeer hoog voor de tijd van het jaar. Elders zijn ze voornamelijk normaal voor de tijd van het jaar, al vinden we in het Dijle- en Demerbekken een paar lage waarden terug.

We starten nu met goede cijfers aan de zomer, maar een paar weken warm weer en weinig regen kan het snel weer doen keren.

Katrien Smet, Vlaamse Milieumaatschappij

Volgens Katrien Smet (zie video hieronder), woordvoerder van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) is dit goed nieuws maar moeten we voorzichtig blijven: "We starten nu met goede cijfers aan de zomer maar een paar weken warm weer en weinig regen kan het snel weer doen keren."

Videospeler inladen...

De grondwaterstanden mogen dan in betere doen zijn, we zullen hoedanook moeten leren omgaan met droogte. Vrouwenbeweging Ferm, vroeger de Boerinnenbond, is bezorgd om de waterschaarste en start daarom de campagne "Waterwinners".

Om de watervoorraad voor toekomstige generaties veilig te stellen, moeten we nu iets doen, zeggen ze. En daar kan iedereen met een tuin toe bijdragen, door die op een watervriendelijke manier in te richten.

Monique De Dobbeleer, directeur van Ferm, geeft in deze reportage van "Het journaal" tips voor een watervriendelijke tuin:

Videospeler inladen...

Meest gelezen