Westend61 / Eloisa Ramos

Grote nieuwssites, maar ook het Witte Huis en Britse overheidsdiensten waren even niet toegankelijk op het internet

Vanmiddag kon u even niet terecht op de websites van grote nieuwsredacties zoals CNN, Le Monde en onze Franstalige collega's van de RTBF. Ook de sites van het Witte Huis en een aantal Britse overheidsdiensten en bedrijven zoals Amazon en PayPal waren niet te bereiken. Rond een uur leek het euvel verholpen.

Er waren grote namen bij: nieuwsmedia zoals CNN, de BBC, RTBF, The New York Times, de Britse krant The Guardian, de Franse tegenhanger Le Monde, The Financial Times, maar ook privébedrijven zoals de betalingsdienst PayPal en de Amerikaanse gigant Amazon. Die gaven allen een foutmelding aan. 

Werd er al meteen gespeculeerd over een cyberaanval, nu zou blijken dat het gaat om een technisch defect bij Fastly, een Amerikaanse leverancier van IT-diensten. Het euvel leek ook vrij snel hersteld te worden. Rond een uur waren de meeste verdwenen pagina's opnieuw bereikbaar, al waren nog niet alle problemen van de baan.

Het probleem was dan wel snel verholpen, het toont wel aan hoe afhankelijk de wereld is geworden -op vlak van informatie, economie, overheidsdiensten en dergelijke- van internet en elektronische media. Tegelijk is aangetoond hoe kwetsbaar die kunnen zijn, zowel voor bewuste cyberaanvallen door criminelen of buitenlandse agenten als voor onbewuste technische problemen die nooit uit te sluiten zijn.

De kritiek dat de controle over de internetinfrastructuur in handen is van enkele grote ondernemingen, zal ook wel aanzwengelen. The Guardian -inmiddels opnieuw actief- haalt het voorbeeld aan van een vergelijkbaar probleem enkele jaren geleden toen de hele oostkust van de VS urenlang geen toegang had tot belangrijke websites.

Meest gelezen